Agedashi tofu to japoński przepis na pyszną przekąskę z tofu. Obtoczone w skrobii ziemniaczanej tofu smaży się i podaje w towarzystwie aromatycznego sosu tsuyu przygotowywanego na bazie dashi. Całość daje danie o ciekawej, niejednoznacznej konsystencji, ponieważ tofu jest chrupiące z zewnątrz oraz miękkie w środku, a sos nieco klejący. Jeśli użyjecie wegańskiej wersji dashi możecie zrobić je właśnie w takiej wersji. Jeśli nie, to oprócz białej rzodkwi i cebuli dymki możesz je posypać także płatkami bonito.


Składniki na 4 porcje:
Na tofu:
- 400g tofu
- 50g skrobii ziemniaczanej
- kawałek białej rzodkwi
- cebula dymka
- olej do smażenia
Na sos:
- 300ml wybranego przez siebie dashi (kliknij by zobaczyć przepis na dashi)
- 50ml mirinu
- 30ml sosu sojowego
- łyżeczka skrobii ziemniaczanej
- łyżka wody
Przygotowanie Agedashi tofu:
Obierz kawałek rzodkwi, zetrzyj go i odłóż na bok. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkuj na niezbyt duże kawałki. Następnie przygotuj sos. Dashi, mirin i sos sojowy umieść w rondlu. Zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. W międzyczasie w małym naczyniu wymieszaj wodę ze skrobią. Gdy sos zacznie wrzeć wlej powstałą mieszankę i dokładnie wymieszaj całość. Podgrzewaj sos do momentu aż stanie się zawiesisty. Wówczas zdejmij go z palnika i odstaw na bok. Zacznij przygotowywać tofu.
Blok tofu owiń ręcznikiem papierowym i odstaw na pół godziny by odsączyć go z nadmiaru płynu. Po tym czasie pokrój je na cztery części i jeszcze raz okręć je ręcznikiem papierowym, lecz teraz dosłownie na kilka sekund. Następnie z każdej strony dokładnie obtocz je w skrobii. Tak przygotowane tofu smaż na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy się usmaży wyłóż je na talerzu i polej przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec udekoruj je tartą rzodkwią i posiekaną cebulą dymką. Smacznego!
Zapraszam Cię też do innych przepisów na dania kuchni japońskiej.