Aligot, niezwykle kremowe, ciągnące ziemniaki

Dziś jeden z moich ulubionych sposobów na ziemniaki czyli francuski Aligot. Specjał ten pochodzi z Aubrac (części Masywu Centralnego), płaskowyżu obejmującego Owernie i Oksytanię. Przygotowuje się go z ugotowanych tłuczonych ziemniaków, masła, śmietanki, czosnku i sera tome. Finalnie daje to niezwykle kremową, elastyczną konsystencję robiącą nie tylko smakowe, ale i wizualne wrażenie, ponieważ gdy nabierze się go na łyżkę, duża część będzie się na niej ciągnąć. Aligot można traktować jako osobny posiłek i trzeba przyznać, że już samemu jest bardzo sycący, ale jeśli jecie mięso to jest on jednym z tradycyjnych dodatków do grillowanej lub smażonej kiełbasy z Tuluzy, kaszanki, grillowanej wołowiny, gulaszu z dziczyzny czy pieczonego pstrąga. Jakkolwiek go nie podacie czy w wersji solo, czy z jakimś dodatkiem to i tak gwarantuje, że będziecie zachwyceni, ale ostrzegam, że to dość uzależniające.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 500g ziemniaków
  • 300g sera tome
  • 80g masła
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • szczypta gruboziarnistej soli + łyżeczka zwykłej soli do ugotowania ziemniaków

Przygotowanie aligot:

Ziemniaki umyj i włóż je do rondla. Następnie wlej do nich wodę, posól ją i ugotuj ziemniaki do miękkości. W międzyczasie ser tome pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj. Oprócz tego obierz czosnek i drobno go posiekaj. Jeśli będziesz korzystać ze świeżej, niezmielonej gałki muszkatołowej możesz ją teraz zetrzeć. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je i poczekaj chwilę aż będziesz móc je obrać. Zrób to i następnie przeciśnij je przez praskę. W rondelku zacznij podgrzewać śmietankę. Gdy stanie się gorąca dodaj do niej gałkę muszkatołową i czosnek. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przeciśnięte ziemniaki umieść w naczyniu znajdującym się w kąpieli wodnej wraz ze szczyptą soli morskiej. Stopniowo zacznij dodawać do nich śmietankę z gałką i czosnkiem, a także kawałki masła i sera tome. Bez przerwy mieszaj całość co chwilę dodając kolejne porcje składników. Gdy dodasz wszystkie składniki kontynuuj mieszanie do czasu aż aligot uzyska kremową, elastyczną, ciągnącą konsystencję. Jak wspominałem we wstępie możesz zjeść go solo, a jeśli jadasz produkty pochodzenia zwierzęcego jest on świetnym dodatkiem do przeróżnych grillowanych mięs.

Zapraszam Cię po przepisy na inne ziemniaczane przysmaki.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »