Dziś zapraszam na wenezuelski przysmak. Wpis będzie bowiem na temat arepas czyli słynnych kukurydzianych placków, kulinarnego symbolu krajów latynoskich. Ta konkretna wersja zwana arepas domino ze względu na na nadzienie, którego kolorystyczny kontrast przypomina właśnie domino. Wspomniane nadzienie składa się z czarnej fasoli, którą najpierw należy ugotować (no chyba, że korzysta się z konserwowej), a następnie usmażyć z dodatkami takimi jak cebula, czosnek i przyprawy. Kolorystycznym kontrapunktem jest tarty ser. Całość daje ciekawe wizualnie jak i smakowo danie, którego warto spróbować. Jeśli jesteście zatem ciekawi to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na 4-5 arepas)

Na arepas:

  • 2 szklanki wstępnie ugotowanej białej mąki kukurydzianej (PAN harina)
  • 2 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Na nadzienie:

  • 200g suchej czarnej fasoli (lub puszka konserwowej)
  • 2 łyżki oleju
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • 200g queso fresco latino (jeśli nie uda się go zdobyć można zastąpić innym serem np. mozzarellą z bloku)

Przygotowanie arepas:

Przygotowanie nadzienia:

Jeśli korzystasz z suchej fasoli mocz ją w wodzie przez noc. W dniu przygotowania arepas wymień wodę i ugotuj fasolę do miękkości. Jeśli korzystasz z fasoli konserwowej pomiń ten krok. Gdy fasola będzie ugotowana możesz przystąpić do dalszego przygotowania nadzienia. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je. Następnie dodaj fasolę, a następnie także przyprawy włącznie z cukrem. Wówczas przesmaż wszystko na patelni przez około 2 minuty w międzyczasie dokładnie mieszając całość.

Przygotowanie arepas:

Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj sól i białą mąkę kukurydzianą. Wymieszaj całość dokładnie aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Odstaw na dwie minuty. Następnie podziel ciasto na cztery części z każdej uformuj kulę i rozpłaszcz ją w dłoniach do średnicy około 10cm. W razie potrzeby przyklepując nieco po bokach, ponieważ zdarza się, że podczas rozpłaszczania boki odrobinę pękają. Rozgrzej patelnię. Korzystając z nieprzywierającej możesz zrobić to bez oleju. W innym przypadku dodaj łyżkę tłuszczu. Gdy się nagrzeje umieść na niej swoje arepas i smaż je na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Składanie arepas:

Po usmażeniu przekrój je tak by stworzyć kieszonkę czyli by z jednej strony dało się nałożyć nadzienie, a z drugiej by arepa była wciąż zamknięta. Następnie włóż nieco fasolowego nadzienia na jedną stronę, a na drugą połóż trochę startego sera. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się Arepas to zapraszam Cię po inne przepisy z Kuchni Ameryk.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »