Arepas z awokado i kurczakiem (Reina Pepiada)

Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Wenezueli. Wpis bowiem dotyczył będzie arepas czyli słynnych kukurydzianych placków, kulinarnego symbolu krajów latynoskich. Ta konkretna wersja to arepas reina pepiada, czyli arepy Królowej Pepiady. Wypełnia się je nadzieniem z awokado i kurczaka połączonych razem w gęstym jogurcie. To najpopularniejszy rodzaj tego przysmaku w Wenezueli, a musicie mi uwierzyć, że możliwości jest naprawdę sporo i z pewnością w przyszłości to udowodnię. Tym razem zapraszam jednak w głąb wpisu po ten konkretny przepis.

Składniki: (na cztery arepy)

Na Arepas:

  • 2 szklanki wstępnie ugotowanej białej mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Na nadzienie:

  • 300g mięsa z kurczaka (piersi lub z udka bez skóry i oddzielonego od kości)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Przygotwanie arepas:

Przygotowanie nadzienia:

Do zrobienia nadzienia do arepas rozpocznij od mięsa z kurczaka. Posól je i polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut. W międzyczasie obierz awokado. Przekrój je na pół i wyjmij pestki. Połowę jednego awokado pokój na plastry, a pozostałe części przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego sok z cytryny. Następnie obierz cebule i czosnek. Drobno je posiekaj i także dodaj je do awokado. Gdy upieczony kurczak nieco przestygnie pokrój go w paski i dodaj do miski. Dołóż także jogurt i wymieszaj całość na gładką masę.

Przygotowanie arepas:

Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj sól i białą mąkę kukurydzianą. Wymieszaj całość dokładnie aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Odstaw na dwie minuty. Następnie podziel ciasto na cztery części z każdej uformuj kulę i rozpłaszcz ją w dłoniach do średnicy około 10cm. W razie potrzeby przyklepując nieco po bokach, ponieważ zdarza się, że podczas rozpłaszczania boki odrobinę pękają. Rozgrzej patelnię. Korzystając z nieprzywierającej możesz zrobić to bez oleju. W innym przypadku dodaj łyżkę tłuszczu. Gdy się nagrzeje umieść na niej swoje arepas i smaż je na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Składanie arepas:

Po usmażeniu przekrój je tak by stworzyć kieszonkę czyli by z jednej strony dało się nałożyć nadzienie, a z drugiej by arepa była wciąż zamknięta. Następnie włóż nieco nadzienia do środka, a na jego wierzch jeszcze jeden lub dwa plastry pozostawionego awokado. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się Arepas to zapraszam Cię po inne przepisy z Kuchni Ameryk.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »