Arroz con camarones to danie popularne w Ameryce Południowej, głównie w Peru i Kolumbii chociaż znaleźć można je także w innych krajach. To ryż gotowany w bulionie z krewetkami i warzywnymi dodatkami takimi jak cebula, czosnek, papryka, a często także groszek. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc jeśli lubicie dania z ryżem i owocami morza to gorąco zachęcam do spróbowania go.

Składniki: (na około 4 porcje)
- 300g ryżu
- 500g krewetek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- czerwona papryka
- łodyga selera naciowego
- opcjonalnie marchewka
- opcjonalnie 200g zielonego groszku (może być konserwowy)
- łyżka oleju
- około 1l bulionu
- łyżeczka achiote (do kupienia w sklepach z latynoską żywnością lub ewentualnego pominiecia)
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
- opcjonalnie nieco kolendry lub pietruszki do przybrania
Arroz con camarones, przygotowanie:
Oczyszczanie krewetek:
Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.
Przygotowanie dania:
Obierz cebule i czosnek. Posiekaj je drobno. Łodygę selera naciowego pokrój w kostkę. W ten sam kształt pokrój także oskrobaną marchewkę. Skórkę pomidora natnij, a następnie sparz go, obierz i pokrój na mniejsze części. Umyj paprykę, przekrój ją na pół i wytnij gniazda nasienne po czym pokrój ją w kostkę. Gdy wszystkie warzywa będą przygotowana możesz zabrać się do dalszego przygotowania dania. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć krewetki i obsmaż je szybko przez minutę z każdej strony i zdejmij z patelni. Następnie na tym samym olej wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj marchewkę, seler naciowy i paprykę, a następnie kontynuuj smażenie przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory, groszek oraz przyprawy i wymieszaj całość. Wówczas dodaj ryż i przesmaż go z warzywami przez minutę. Kolejno wlej bulion i duś całość aż ryż stanie się miękki. Mniej więcej minutę przed końcem przygotowania dania dodaj krewetki i wymieszaj całość dokładnie. Gotowe danie podziel na porcje, smacznego!