Asparagi alla milanese czyli szparagi po mediolańsku to jeden z popularniejszych włoskich sposobów na szparagi. Przepis ten jak nazwa wskazuje pochodzi z Lombardii, lecz tak przygotowane szparagi jada się w całych Włoszech, a nie jedynie na północy Włoszech. Ta szparagowa przekąska jest naprawdę prosta w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się w gorący dzień, gdy szkoda marnować czasu na stanie w kuchni. Wystarczy ugotować szparagi, usmażyć do nich jajka sadzone i posypać je tartym serem grana padano. Brzmi prosto, pysznie i takie właśnie jest. Jeśli więc podobnie jak ja w pełni korzystacie z sezonu szparagowego nie powinniście sobie odmawiać tej przyjemności. Po banalnie prosty przepis zapraszam więc w głąb wpisu.

Szparagi po mediolańsku

Składniki:

  • pęczek szparagów (około 250g na osobę)
  • jajko na osobę
  • łyżka masła na jedno jajko
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • garść tartego sera grana na osobę

Przygotowanie asparagi alla milanese:

Szparagi dokładnie opłukaj i osusz. Odłam ich zdrewniałe końcówki. Następnie umieść je w garnku z wrzącą wodą (najlepiej jeśli garnek będzie wysoki i wąski tak by główki szparagów były nieco ponad wodą, ponieważ najszybciej się gotują, jeśli jednak nie masz takiego naczynia ustaw szparagi pod odpowiednim skosem.) Gotuj je przez około 8-10 minut aż będą miękkie. Jeśli nie masz tartego sera, zetrzyj go teraz, bo później nie będzie na to czasu.

Gdy szparagi będą ugotowane, na patelni rozgrzej masło. Jeśli nabierze temperatury i stanie się płynne wbij jajko i smaż je do ścięcia białka z jednej strony. Wówczas na patelni umieść osuszoną porcję szparagów i umieść na niej jajko posyp je nieco połową przygotowanego tartego sera grana i podgrzewaj całość przez kilkanaście sekund podlewając jajko płynnym masłem. Po chwili zdejmij szparagi wraz jajkiem na talerz i posyp dodatkową porcją grany. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na asparagi alla milanese sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »