Ayran to popularny w Turcji napój jogurtowy. Zresztą nie tylko w Turcji, bo tak naprawdę znany jest również w innych krajach Bliskiego Wschodu, a także na Bałkanach. Napój ten pije się sam lub podaje z ostrymi potrawami by łagodzić ich smak. Tworzy się go z gęstego jogurtu i wody w stosunku 1:1 lub 2:1 oraz soli. Niestety w sklepowych wersjach dostępnych w Polsce zdarza się, że to woda jest dominującym składnikiem, więc warto sprawdzić skład przed zakupem. Niekiedy w upalne dni spotkać możecie się również z wersją z dodatkiem mięty dzięki czemu jeszcze lepiej ugasi pragnienie. Ceny Ayranu w sklepach powoli przechodzą same siebie

Składniki: (Pół litra Ayranu)

  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 250ml wody
  • Sól do smaku

Trudno o łatwiejszy sposób przygotowania. Jogurt i wodę dobrze schłódź, a następnie umieść w jednym naczyniu. Dodaj sól do smaku i Dokładnie zmiksuj całość by uzyskać dużą porcję piany z wierzchu.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »