Baghali polo to jeden z tradycyjnych i najpopularniejszych irańskich rodzajów pilawu. Składa się z barwionego na żółto dzięki szafranowi ryżu basmati, którego głównymi dodatkami są bób i siekany koperek. Gotowy baghali polo podaje się zazwyczaj ze złocistymi udźcami jagnięcymi, które w tańszej wersji można zastąpić kurczakiem. Jeśli lubicie bliskowschodnią kuchnię to to danie zdecydowanie Wam posmakuje.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 500g ryżu basmati
- 400g bobu
- duża szczypta szafranu
- duży pęczek koperku
- 100g masła
- szczypta soli
- opcjonalnie kilka ziemniaków
Dodatki mięsne:
- udziec jagnięcy lub duże udko kurczaka na osobę
- 20g masła
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta chilli
- sól
- pieprz czarny
Baghali polo, przygotowanie:
Przygotowanie mięsa:
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W patelni rozgrzej pół przygotowanego masła. Gdy się roztopi wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj udziec jagnięcy lub udka z kurczaka i przesmaż je tak by zarumieniły się z każdej strony. Wówczas wlej wodę, dodaj przyprawy (poza szafranem) i duś całość do miękkości. W przypadku udźca jagnięcego będzie to około 3-4 godziny, a udka z kurczaka około 30 minut. W razie potrawy w trakcie duszenia dodaj więcej wody. Mniej więcej 10 minut przed końcem namocz szafran w odrobinie wody. Gdy mięso będzie miękkie, a płyn odparuje roztop drugą połowę przygotowanego masła. Ponownie przesmaż mięso po chwili dodając także wodę szafranową. Duś do czasu odparowania całego płynu.
Przygotowanie pilawu:
Ryż namocz przez około 30 minut. Bób blanszuj w gotującej się wodzie przez minutę, a następnie odcedź go, wystudź i obierz z łupin. W międzyczasie zacznij gotować wodę na ryż oraz namocz dużą szczyptę szafranu w mniej więcej 50ml wody. Gdy zacznie wrzeć dodaj ziarna ryżu i gotuj je, co ważne nie do miękkości, a przez około 3 minuty. Następnie dodaj łuskany bób kontynuuj gotowanie przez 1,5-2 minuty. W trakcie gotowania wymieszaj bób z ryżem. Po wspomnianych 1,5 lub 2 minutach odcedź ryż i bób i przelej je zimną wodą.
W głębokim garnku lub patelni roztop masło. Gdy stanie się płynne zdejmij naczynie z ognia. Jeśli chcesz na spodzie możesz ułożyć plastry ziemniaków dzięki temu ryż nie przyczepi się do spodu naczynia. Nie jest to jednak konieczne i można pominąć. Wówczas wyłóż kilkucentymetrową warstwę ryżu i bobu. Polej ją odrobiną wody szafranowej. Na to posyp garść posiekanego koperku. Przykryj ją kolejną warstwą ryżu i bobu, a następnie ponownie polej całość szafranem i bobem. Powtarzaj do skończenia wszystkich składników. Wówczas naczynie ponownie umieść na palniku i duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.
Gotowe baghali polo przełóż na duży talerz lub półmisek. Na wierzchu ułóż udziec jagnięcy lub udka z kurczaka. Możesz podać to danie na przykład z prostą sałatką z pokrojonych w kostkę pomidorów, ogórków, cebuli wymieszanych z odrobiną oliwy, soku z cytryny i koperku Smacznego!