Uwielbiam ten okres w roku, gdy w kuchni pełno bakłażanów, cukinii, papryk czy dyni. Co prawda tak jak teraz już ledwie wyrabiam z ich przetwarzaniem to jednak przyjemność kosztowania tych dań jest nieziemska. Dziś właśnie jeden z tego typu przepisów na bakłażana z czosnkiem w pomidorach, danie które podpatrzyłem w Gruzji.

Składniki: (na 4 porcje)
- 2 spore bakłażany
- 250g pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- garść natki pietruszki
- gałązka kopru
- kilka liści bazylii
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Pomidory umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku i odstaw na bok. Bakłażany umyj i pokrój w kostkę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Dorzuć do bakłażanów. Wymieszaj i podsmażaj do czasu aż bakłażan będzie się złocić. Wówczas dodaj pomidory i duś całość na wolnym ogniu do momentu aż bakłażany będą miękkie. Gdy to się zdarzy natkę pietruszki i koperek posiekaj bardzo drobno, a liście bazylii porwij w dłoniach. Dodaj do całości i wymieszaj. Smacznego!