Uwielbiam ten okres w roku, gdy w kuchni pełno bakłażanów, cukinii, papryk czy dyni. Co prawda tak jak teraz już ledwie wyrabiam z ich przetwarzaniem to jednak przyjemność kosztowania tych dań jest nieziemska. Dziś właśnie jeden z tego typu przepisów na bakłażana z czosnkiem w pomidorach, danie które podpatrzyłem w Gruzji.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 2 spore bakłażany
  • 250g pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • garść natki pietruszki
  • gałązka kopru
  • kilka liści bazylii
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Pomidory umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku i odstaw na bok. Bakłażany umyj i pokrój w kostkę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Dorzuć do bakłażanów. Wymieszaj i podsmażaj do czasu aż bakłażan będzie się złocić. Wówczas dodaj pomidory i duś całość na wolnym ogniu do momentu aż bakłażany będą miękkie. Gdy to się zdarzy natkę pietruszki i koperek posiekaj bardzo drobno, a liście bazylii porwij w dłoniach. Dodaj do całości i wymieszaj. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »