Bakłażany zapiekane z serem sulguni to jeden gruzińskich przysmaków z użyciem niezwykle popularnego w tamtejszej kuchni bakłażana. Zjeść można tam bowiem pyszne bakłażanowe pchali, bakłażany z orzechami, adżabsandali, bakłażany duszone z pomidorami, wiele rodzajów nadziewanych bakłażanów i innych dań czy przystawek z tego pysznego, fioletowego warzywa. Tym razem wersja nadziewanego bakłażany zapiekane z serem sulguni, którą kiedyś podpatrzyłem w gruzińskiej książce kucharskiej autorstwa Pani Jeleny Kiładze, która jest wspaniałą kopalnią wiedzy dotyczącej tamtejszej kuchni oraz zwyczajów i tradycji związanych z kulinariami. Sam przepis jest bardzo prosty i dość szybki, więc jeśli macie ochotę na bakłażanową przekąskę to zapraszam Was w głąb wpisu po przepis.

Składniki:
- 2 bakłażany
- 100g sera sulguni (ewentualnie do zastąpienia bryndzą lub serem korycińskim)
- jajko
- łyżka klarowanego masła
- mały pęczek pietruszki i kopru
Bakłażany zapiekane z serem sulguni, przygotowanie:
Bakłażany umyj i przetnij wzdłuż. Następnie za pomocą łyżki wybierz miąższ, pokrój go w kostkę i odłóż na bok, ponieważ będzie użyty jako część nadzienia. Powstałe łódki z bakłażanów umieść we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez kilka minut. Po tym czasie wyjmij je na durszlak i dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu i odstaw na później. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się roztopi i rozgrzeje wrzuć pozostawiony wcześniej miąższ z bakłażana i przesmaż go przez około 2-3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw jej zawartość do ostygnięcia. W międzyczasie rozbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj do niego rozgnieciony ser, a gdy ostygnie także ostudzony miąższ. Wymieszaj całość, a powstałym nadzieniem nafaszeruj bakłażany i wstaw je do rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza piekarnika. Bakłażany piecz przez około kwadrans aż masa się zetnie i nieco zarumieni z wierzchu. Na gotowe bakłażany ułóż nieco pietruszki i/lub koperku. Smacznego!