Dziś przysmak, który pochodzi z półwyspu arabskiego. Balaleet to tradycyjne danie jadane właśnie w tej części świata, głównie w Katarze, Emiratach, Kuwejcie, Omanie oraz na znajdującym się w pobliżu półwyspu arabskiego archipelagu Bahrajn. Nieco rzadziej także w Arabii Saudyjskiej i Iranie. W Emiratach, Balaleet jest jednym z dań podawanych podczas fuali czyli tradycyjnego obrzędu na powitanie rodziny, gości czy sąsiadów mającego zadanie wprowadzić przyjazną atmosferę. Potrawę tę robi się z cienkiego, pszennego makaronu vermicelli z dodatkiem esencjonalnych przypraw nadającym całości odpowiedniego smaku, a finalnie podaje z usmażonym omletem na wierzchu. Danie to można zrobić na dwa sposoby. Jeden tradycyjny uprzednio smażąc makaron nadając mu złotej barwy. Drugi prostszy dodając do gotującej wody nieco kurkumy. Oba szerzej opiszę poniżej także zapraszam w głąb wpisu.

Składniki: (na 4-5 porcji)

  • 450g makaronu vermicelli
  • 60ml wody różanej
  • szczypta szafranu
  • łyżeczka kardamonu
  • opcjonalnie łyżeczka kurkumy (dlaczego opcjonalnie wyjaśnię w sposobie przygotowania)
  • opcjonalnie łyżka oleju (dlaczego opcjonalnie wyjaśnię w sposobie przygotowania)
  • 70g masła
  • 50g cukru (najlepiej trzcinowego)

Na omlet dla jednej osoby:

  • 2 jajka
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • odrobinę utłuczonej kolendry
  • łyżka masła

Balaleet, przygotowanie:

Szczyptę szafranu umieść w wodzie różanej na około 10 minut.

Teraz wyjaśni się sprawa kurkumy i oleju. Tradycyjnie Balaleet najczęściej zaczyna się od podsmażenia makaronu na odrobinie oleju. Na rozgrzany olej wrzuca się połamany 2-3cm kawałki makaron vermicelli i smaży na nim przez 6-7 minut aż nabierze złoto-brązowej barwy. Jeśli chcesz możesz jednak pójść na skróty i gotować połamany na 2-3cm kawałki makaron we wrzącej wodzie z dodatkiem kurkumy przez 3 minuty. Osobiście zdecydowanie wolę tę pierwszą opcję. Niemniej jeśli ją wybierzesz, następnie i tak musisz umieścić vermicelli we wrzącej wodzie pomijając jednak kurkumę. Wówczas także gotuj go przez 3 minuty i odcedź.

Gdy go odcedzisz umieść go w głębokiej patelni ustawionej na średnią moc palnika. Dodaj do niego masło, cukier, szafran namoczony w wodzie różanej oraz kardamon. Następnie dokładnie wymieszaj całość i przesmaż razem przez 2-3 minuty. Tak przygotowany balaleet zdejmij z palnika i przykryj by nie ostygł.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem omletów. W składnikach podałem proporcje na jeden omlet. To ile potrzebujesz składników zależne jest oczywiście na ile porcji podzielisz swój balaleet. Osobiście sugeruje 4-5. Do miski wbij jajka. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu oraz odrobinę utłuczonej lub mielonej kolendry. Roztrzep jajka z przyprawami na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się roztopi rozprowadź ją po całym naczyniu. Następnie przelej na patelnię masę jajeczną i smaż do ścięcia spodu. Wówczas złóż oba boki do środka i przewróć omlet na drugą stronę. Łopatką dociśnij go lekko do patelni i smaż jeszcze przez około minutę. Tak przygotowany omlet wyłóż na jedną porcję Balaleetu. Do każdej przygotuj osobnego omleta. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to zapraszam Cię do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania z różnych części świata!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »