Banusz, zakarpacki przysmak z kaszy kukurydzianej

Banusz czy też banysz lub banosz, bo spotkać można się z różnymi zapisami nazwy tej potrawy to jedna z moich kulinarnych słabości. Jak zresztą wiele innych dań w typie polenty czy mamałygi. Jest to bowiem huculska potrawa jadana na Zakarpaciu, w Ukrainie i Rumunii mamałyga z kaszki kukurydzianej tradycyjnie gotowanej nie w wodzie, a w gęstej śmietanie, która pod wpływem podgrzania przybiera płynnej postaci. Jeśli więc widzicie, gdzieś przepis z wodą to owszem jest on pewnie bardziej dietetyczny, ale niezbyt tradycyjny. Od siebie zatem proponuje ugotować prawdziwy banusz wyłącznie na śmietanie, oczywiście najlepiej wiejskiej. Poza ugotowaną na śmietanie kaszą na wierzchu każdej porcji układa się pokruszoną bryndzę, skwarki z boczku, a niekiedy również usmażone leśne grzyby. Całość jest niezwykle sycąca, a co jeszcze ważniejsze dla tych, którzy lubią tego typu poprawy nieziemsko smaczna.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 300g kaszy kukurydzianej
  • 600g tłustej śmietany (najlepiej wiejskiej)
  • 200g bryndzy
  • 200g boczku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Banusz, przygotowanie:

Śmietanę umieść w rondlu i zacznij ją podgrzewać. W międzyczasie dodaj sól i cukier. Gdy śmietana zacznie wrzeć wolno cienkim strumieniem zacznij wsypywać kaszę kukurydzianą drugą ręką mieszając całość za pomocą drewnianej szpatułki. Gotuj całość przez kilkanaście minut stale mieszając tak by banusz uzyskał gęstą konsystencję, lecz rzecz jasna nie taką by trzeba było go kroić. Dobrym punktem skończenia gotowania jest moment, gdy banusz zaczyna odchodzić od ścianek rondla nie klejąc się do niego jak wcześniej. Trwa to mniej więcej 12-15 minut. Wówczas wyłącz palnik i przykryj rondel.

Pokrój boczek w kostkę i wysmaż go na suchej, rozgrzanej patelni do uzyskania skwarków. Wówczas podziel banusz na porcje, a na jego wierzchu ułóż skwarki z boczku i pokruszoną bryndzę. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się banusz sprawdź też inne moje wpisy z przepisami na dania z kaszy

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »