Dzisiejszy wpis to odrobina swojskości. Tak bowiem postrzegam barszcz biały. Oczywiście w każdej rodzinie przygotowuje się go nieco inaczej. Ja także podam przepis na barszcz jaki pamiętam z dzieciństwa i jaki sam od czasu do czasu przyrządzam. U mnie w domu barszcz biały robiło się bez pszennego zakwasu, za to z dodatkiem chrzanu. Być może też znacie taką wersję, a być może będzie dla Was czymś nowym. Jeśli tak to zapewniam, że warto jej spróbować. Taki barszcz jest nieco lżejszy od tego na zakwasie, ale dzięki dodatkowi chrzanu ma wyrazisty, lekko ostry smak.

Składniki: (na około 4-5 porcji)

Na barszcz biały:

  • 1,5l wody
  • 500g białej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek tartego chrzanu
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 4 łyżki śmietany (najlepiej wiejskiej, ale jeśli nie uda się takiej zdobyć może być 18%)

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba, najlepiej żytniego
  • kilka jajek ugotowanych na twardo

Barszcz biały, przygotowanie:

Kiełbasę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka. (Jeśli masz kiełbasę niesparzoną to najpierw opłukaj ją i wrzuć w całości. Wyjmiesz ją po około kwadransie gotowania i wówczas obierzesz oraz pokroisz.) Obierz czosnek i wrzuć ząbki do garnka z kiełbasą. Dodaj także ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i pieprz. Następnie wlej wodę i wstaw całość do gotowania na niezbyt dużym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj sól oraz chrzan i gotuj całość jeszcze przez 5-10 minut. Wówczas dodaj do odmierzonej śmietany wlej chochlę zupy i całość dokładnie wymieszaj. Powstały roztwór przelej do zupy, wymieszaj, a następnie zdejmij zupę z ognia. Gotową przelej do talerzy i podawaj z jajami ugotowanymi na twardo i chlebem. Smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy na zupy.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »