Bazlama to tradycyjny turecki płaski chleb drożdżowy, który wypieka się na płytach lub patelniach bez dodatku tłuszczu. Znaleźć można go na miejscowych bazarach i świetnie sprawdza się jako przekąska lub jako dodatek do past kanapkowych czy przegryzania „duszonych dań” w których pozostaje nieco sosu do maczania. Jeśli lubicie płaskie pieczywo to bazlama zdecydowanie jest czymś dla Was. Zainteresowanych zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Bazlama

Składniki: (na około 10-12 chlebków)

  • 500g mąki
  • 15g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 100g gęstego jogurtu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 150ml letniej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Opcjonalnie:

  • pęczek natki pietruszki
  • papryka

Przygotowanie bazlama:

By przygotować chlebki bazlama najpierw wkrusz drożdże do letniej wody. Dodaj tam cukier i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na bok na około 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do miski i usyp z niej kopczyk. Przygotuj też jogurt mieszając go z oliwą i solą. Po upływie 10 minut na ruszenie zaczynu wlej go, a także jogurt do dziury w kopczyku mąki (Jeśli chcesz możesz dodać do ciasta też posiekaną natkę pietruszki lub paprykę) i wymieszaj całość, a następnie wyrób na gładką jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia przez około godzinę.

Po upłynięciu tego czasu podziel ciasto na mniej więcej 10-12 równych części. Z każdej z nich uformuj kule, a następnie rozwałkuj ją na placek o średnicy około 15-20cm. Smaż je na rozgrzanej płycie lub patelni przez około półtorej minuty na stronę. Przed położeniem placków na patelnię można przesmarować je oliwą po tej stronie na której będzie kłaść się bazlamę. Przed przewróceniem na drugą stronę można posmarować bazlamę także z drugiej strony.

Gotowe chlebki bazlama świetnie smakują z pastami kanapkowymi czy też z daniami z sosem w których można je moczyć. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się chlebki bazlama sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni tureckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »