Pierwsze w tym roku jagody postanowiłem wykorzystać na ciasto z jagodami. Nie chciałem jednak przesiadywać w kuchni pół dnia dlatego zależało mi by ciast było proste i szybkie w przygotowaniu. Wybór padł na biszkopt z jagodami, który świetnie sprawdza się na takie okazje.

Składniki:
Na biszkoptowe ciasto z jagodami:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka jagód
Na sos jagodowy:
- 400g jagód
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto z jagodami:
Jagody opłukaj i osusz. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych naczyniach. Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i żółtka. Wymieszaj całość za pomocą miksera do momentu aż rozbijesz wszystkie kryształki cukru. Wówczas wyłącz mikser i dodaj mąkę oraz olej. Następnie wymieszaj całość za pomocą drewnianej szpatułki tak by nie było żadnych grudek z mąki. Przygotowaną masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody umieść w jednej misce z mąką ziemniaczaną, wymieszaj je razem i połóż na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut.
Sos jagodowy:
Jeśli chcesz przygotować sos jagodowy umyj jagody i umieść je w rondelku. Wsyp cukier i zacznij podgrzewać mieszając do momentu aż nie puszczą soku. Wówczas możesz przestać mieszać i podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlej do soku jagodowego. Doprowadź go ponownie do wrzenia i gotuj przez minutę by nieco zgęstniał. Następnie zmiksuj go na gładki sos, którym polejesz ciasto.
Jeśli ciasto będzie upieczone ostudź je, a następnie jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem polej je jagodowym sosem. Smacznego!