Bliny żmudzkie to jeden z najpopularniejszych przysmaków pochodzących z litewskiej Żmudzi. Przypadnie ono jednak do gustu nie tylko Litwinom, ale każdemu kto jest miłośnikiem ziemniaczanych przysmaków. Bliny te to bowiem rodzaj nadziewanych kotletów ziemniaczanych. Najbardziej znanym nadzieniem jest to z mielonej wieprzowiny. Ja tym razem przygotowałem jednak wersję z grzybami. Nieskromnie stwierdzam, że wyszły przepysznie, więc jeśli lubicie ziemniaczane dania i grzyby to zachęcam do ich przyrządzenia. Przepis jak zawsze znajdziecie poniżej.

Składniki na bliny żmudzkie: (na kilka sztuk)

Ciasto:

  • 1kg ziemniaków
  • jajko
  • 4 łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • 300g świeżych grzybów lub poza sezonem 150g suszonych
  • garść majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia blin przed smażeniem
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania z blinami
  • ewentualnie nieco posiekanego koperku

Bliny żmudzkie, przygotowanie:

Przygotowanie farszu:

Jeśli korzystasz z grzybów suszonych kilkukrotnie przepłukaj je zimną wodą by dokładnie wymyć z nich pozostałości piasku. Po dokładnym wypłukaniu zalej je zimna wodą tak by przykryć je w całości i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc by je namoczyć. Po upływie tego czasu ugotuj grzyby w wodzie, która służyła do ich namoczenia. Gotuj je przez około 60 minut w międzyczasie kilkukrotnie zdejmując pianę z powierzchni płynu. Jeśli korzystasz z grzybów świeżych pomiń etap moczenia, a po prostu dokładnie je umyj i ugotuj. Po ugotowaniu grzybów odcedź je od wywaru przez sito. Na wywarze możesz przygotować pyszna zupę grzybową.

Grzyby po odcedzeniu pokrój na drobne kawałki lub przekręć je przez maszynkę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz się rozgrzeje zeszklij posiekaną cebulę. Jeśli stanie się szklista dodaj grzyby oraz szczyptę tymianku oraz garść roztartego w dłoniach majeranku i przesmaż całość z cebulą przez 2-3 minuty..

Przygotowanie ciasta ziemniaczanego:

Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały. Umieść je w rondelku i zalej wodą. Ugotuj je do miękkości. Wówczas przepuść je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj całość i zagnieć na jednolite ciasto.

Smażenie:

Jest dwa sposoby lepienia blin żmudzkich. Pierwszy polega na nabraniu dwóch garści ciasta o jednakowej wielkości. Rozpłaszczenie pierwszego i nałożenie na niego farszu, a następnie rozpłaszczenie drugiego tak by miał zbliżony kształt i zlepienie boków tak by zamknąć farsz z każdej strony. Drugi zaś polega na tym by nabrać jedną sporą porcję ciasta. Rozpłaszczyć ją. Na środku wyłożyć farsz i z obu stron złożyć go do środka tak jak przy robieniu kartaczy vel cepelinów litewskich. Następnie spłaszcz powstałego kartacza na płasko i gotowe. Wybierz sobie jeden ze sposobów robienia blin i powtarzaj do ukończenia ciasta i farszu. Ulepione bliny obtocz w mące i smaż je od razu na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty na stronę aż się zarumienią. Podawaj z samą śmietaną lub śmietaną z dodatkiem zieleniny, u mnie była to posiekana garść koperku. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się bliny żmudzkie sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania ziemniaczane!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »