Bliny żmudzkie to jeden z najpopularniejszych przysmaków pochodzących z litewskiej Żmudzi. Przypadnie ono jednak do gustu nie tylko Litwinom, ale każdemu kto jest miłośnikiem ziemniaczanych przysmaków. Bliny te to bowiem rodzaj nadziewanych kotletów ziemniaczanych. Najbardziej znanym nadzieniem jest to z mielonej wieprzowiny. Ja tym razem przygotowałem jednak wersję z grzybami. Nieskromnie stwierdzam, że wyszły przepysznie, więc jeśli lubicie ziemniaczane dania i grzyby to zachęcam do ich przyrządzenia. Przepis jak zawsze znajdziecie poniżej.

Składniki na bliny żmudzkie: (na kilka sztuk)
Ciasto:
- 1kg ziemniaków
- jajko
- 4 łyżka mąki ziemniaczanej
Farsz:
- 300g świeżych grzybów lub poza sezonem 150g suszonych
- garść majeranku
- szczypta tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia blin przed smażeniem
- olej do smażenia
- śmietana do podania z blinami
- ewentualnie nieco posiekanego koperku
Bliny żmudzkie, przygotowanie:
Przygotowanie farszu:
Jeśli korzystasz z grzybów suszonych kilkukrotnie przepłukaj je zimną wodą by dokładnie wymyć z nich pozostałości piasku. Po dokładnym wypłukaniu zalej je zimna wodą tak by przykryć je w całości i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc by je namoczyć. Po upływie tego czasu ugotuj grzyby w wodzie, która służyła do ich namoczenia. Gotuj je przez około 60 minut w międzyczasie kilkukrotnie zdejmując pianę z powierzchni płynu. Jeśli korzystasz z grzybów świeżych pomiń etap moczenia, a po prostu dokładnie je umyj i ugotuj. Po ugotowaniu grzybów odcedź je od wywaru przez sito. Na wywarze możesz przygotować pyszna zupę grzybową.
Grzyby po odcedzeniu pokrój na drobne kawałki lub przekręć je przez maszynkę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz się rozgrzeje zeszklij posiekaną cebulę. Jeśli stanie się szklista dodaj grzyby oraz szczyptę tymianku oraz garść roztartego w dłoniach majeranku i przesmaż całość z cebulą przez 2-3 minuty..
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego:
Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały. Umieść je w rondelku i zalej wodą. Ugotuj je do miękkości. Wówczas przepuść je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj całość i zagnieć na jednolite ciasto.
Smażenie:
Jest dwa sposoby lepienia blin żmudzkich. Pierwszy polega na nabraniu dwóch garści ciasta o jednakowej wielkości. Rozpłaszczenie pierwszego i nałożenie na niego farszu, a następnie rozpłaszczenie drugiego tak by miał zbliżony kształt i zlepienie boków tak by zamknąć farsz z każdej strony. Drugi zaś polega na tym by nabrać jedną sporą porcję ciasta. Rozpłaszczyć ją. Na środku wyłożyć farsz i z obu stron złożyć go do środka tak jak przy robieniu kartaczy vel cepelinów litewskich. Następnie spłaszcz powstałego kartacza na płasko i gotowe. Wybierz sobie jeden ze sposobów robienia blin i powtarzaj do ukończenia ciasta i farszu. Ulepione bliny obtocz w mące i smaż je od razu na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty na stronę aż się zarumienią. Podawaj z samą śmietaną lub śmietaną z dodatkiem zieleniny, u mnie była to posiekana garść koperku. Smacznego!