Blitva s krumpirom czyli blitwa, a więc burak liściowy, zwany też boćwiną z ziemniakami. To proste, ale zarazem przepyszne dalmatyńskie, a więc śródziemnomorskie danie. Poza wspomnianymi już liśćmi buraka i ziemniakami dodaje się jeszcze oliwę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość daje przepyszną kompozycję idealną na letnie dni. Bltiva s krumpirom można traktować jako samodzielną przekąskę, świetnie sprawdzi się na kolacje jako rodzaj sałatki, ale również jako przystawkę na przykład do ryby z rusztu lub grilla oraz także grillowanych kalmarów czy ośmiornicy.

Blitwa z ziemniakami

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 1kg liści buraka liściowego (boćwiny)
  • 300-400g ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100ml oliwy
  • szczypta soli + łyżeczka do gotowania ziemniaków
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie pokrój w średniej wielkości kostkę i umieść w garnku. Zalej je wodą, osól ją i zacznij podgrzewać. Gotuj ziemniaki przez około 10 minut. W tym czasie zajmij się liśćmi buraka liściowego. Blitwę dokładnie umyj tak by na liściach nie było żadnego piasku. Jeśli liście są duże możesz je przekroić. Po 10 minutach wrzuć blitwę do wody z ziemniakami i gotuj całość jeszcze przez 5-6 minut. W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek. Po tym czasie odlej wodę. Następnie dodaj czosnek i oliwę. Wymieszaj całość. Na koniec dopraw całość o smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowana blitwa z ziemniakami jak już wspomniałem we wstępie może być smaczną, letnią kolacją, ale także dodatkiem do ryb czy owoców morza z grilla. Jeśli spodobał Ci się ten przepis sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni chorwackiej.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »