Bramborova polevka, czeska zupa ziemniaczana

Bramborova polevka to czeska zupa ziemniaczana do której tradycyjnym dodatkiem są suszone grzyby. Dawniej traktowana jako posiłek dla ubogich, dziś jeden z klasyków tamtejszej kuchni. To pyszna, dość gęsta sycąca zupa o ciemnym kolorze, którą osobiście lubię sobie przyrządzić. Jeśli też lubicie zupy ziemniaczane to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 5-6 sporych ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 100g wędzonego boczku
  • 1,5l bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Bramborova polevka, przygotowanie:

Suszone grzyby dzień przed przygotowaniem zupy namocz i zostaw na noc. Kolejnego dnia pokrój je na mniejsze części. Następnie obierz warzywa i także je pokrój. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę, a cebulę oraz czosnek posiekaj drobno. W kostkę pokrój także wędzony boczek. Umieść go w garnku i zacznij podgrzewać mieszając co jakiś czas tak by wytopić tłuszcz z boczku i lekko go zarumienić. Wówczas dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz mąkę. Podgrzewaj całość przez minutę mieszając całość. Po tym czasie wlej bulion i dodaj kminek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20-25 minut do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie, wówczas dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę nalej do talerzy, smacznego!

Jeśli spodobała Ci się bramborova polevka sprawdź także inne moje wpisy z zupami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »