Bramborova polevka to czeska zupa ziemniaczana do której tradycyjnym dodatkiem są suszone grzyby. Dawniej traktowana jako posiłek dla ubogich, dziś jeden z klasyków tamtejszej kuchni. To pyszna, dość gęsta sycąca zupa o ciemnym kolorze, którą osobiście lubię sobie przyrządzić. Jeśli też lubicie zupy ziemniaczane to zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 5-6 sporych ziemniaków
- garść suszonych grzybów
- 100g wędzonego boczku
- 1,5l bulionu
- marchewka
- pietruszka
- 2 łyżki mąki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka kminku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Bramborova polevka, przygotowanie:
Suszone grzyby dzień przed przygotowaniem zupy namocz i zostaw na noc. Kolejnego dnia pokrój je na mniejsze części. Następnie obierz warzywa i także je pokrój. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę, a cebulę oraz czosnek posiekaj drobno. W kostkę pokrój także wędzony boczek. Umieść go w garnku i zacznij podgrzewać mieszając co jakiś czas tak by wytopić tłuszcz z boczku i lekko go zarumienić. Wówczas dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz mąkę. Podgrzewaj całość przez minutę mieszając całość. Po tym czasie wlej bulion i dodaj kminek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20-25 minut do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie, wówczas dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę nalej do talerzy, smacznego!