Brioche col tuppo czyli sycylijska brioszka z kokiem

Niedawno pisałem o sycylijskim kurczaku w cytrynach. Dziś wracamy do Sycylii, by spróbować przepysznej brioszki z charakterystycznym kształtem czyli niedużym kokiem na górze drożdżówki. Ze względu na dodane składniki przyjemność odczujecie już podczas wyrabiania ciasta. A pytanie: Kiedy w końcu będą te pachnące bułeczki usłyszycie kilkukrotnie. Nie zdziwiło mnie więc, że zginęły zanim się obejrzałem. Szczególnie polecam z masłem i dobrym miodem.

Składniki (u mnie wyszło 15 bułeczek):

  • 250ml mleka + 50ml do posmarowania
  • 250ml śmietany kremówki
  • Szklanka cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 1kg mąki
  • 2 jajka + jajko do posmarowania
  • 100g masła
  • 200g miodu
  • Laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki wody pomarańczowej
  • Łyżeczka soli
  • 50ml wina marsala

Odmierz ilość mleka, śmietanki kremówki, mąki i cukru. Odmierzoną mąkę wsyp do miski. Wlej nabiał do rondelka. Dodaj łyżeczkę cukru odejmując ją ze szklanki. Podgrzej, lecz nie przegrzej (mniej więcej do 30-35 stopni). Zdejmij z ognia, dodaj drożdże i łyżkę mąki, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. W międzyczasie do mąki dodaj cukier, wbijamy jajka, pokrojone na małe kawałki masło, miód, wydrążoną laskę wanilii lub esencję waniliową, sól, dwie łyżeczki  wody pomarańczowej i 50ml wina marsala. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj mleko ze śmietanką i drożdżami. Wyrabiaj przez około 10-15 minut do czasu aż stanie się elastyczne. Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na kulki. Zrób tyle kulek ile chcesz otrzymać brioszek. Każdą małą kulkę rozwałkuj w rękach. Oderwij 1/5 i uformuj z niej kuleczkę. Z większej części stwórz pierścień. Na górze ułóż kuleczkę. To samo zrób z pozostałymi bułeczkami. Układaj je na blasze włożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed wstawieniem do pieczenia posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem by pięknie błyszczały. Piecz do uzyskania złotej barwy. Jak wspomniałem najlepiej smakują z masłem i miodem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »