Brownie z masą na bazie masła orzechowego i mascarpone

Klasyczne czekoladowe brownie już samo w sobie jest przepyszne. Czasem jednak lubię odbiec od klasyki i tym razem przyrządziłem je z masą na bazie masła orzechowego i mascarpone. Wyszło doprawdy genialnie.

Składniki:

Na brownie:

  • 250g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 4 łyżki kakao
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek

Na masę:

  • 500g mascarpone
  • 350g masła orzechowego
  • 70g cukru pudru

Przygotowanie brownie:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, np. na kostki. Następnie rozpuść ja razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Jajka z dodatkiem cukru ubij za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i kakao i łyżką wymieszaj całość. Powoli wlej rozpuszczoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łyżki. Blachę w której chcesz upiec Brownie wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę. Piecz około 22-25 minut w zależności od ulubionego stopnia wypieczenia (ja najbardziej lubię wilgotne) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je w blaszce jeszcze około przez 15 minut.

Serek mascarpone utrzyj cukrem przez kilka minut aż podwoi swoją objętość. Następnie porcjami (najlepiej łyżka po łyżce) zacznij dodawać mascarpone. Kontynuuj do wykorzystania całego przygotowanego masła orzechowego i idealnego połączenia masy. Gotową masę wyłóż na wierzch brownie i jeśli chcesz możesz je z wierzchu udekorować polewą czekoladową lub posiekanymi orzechami. Tak przygotowane brownie odstaw do lodówki by zastygło.

Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się to brownie sprawdź inne moje wpisy z przepisami na ciasta!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »