Dziś jedno z brownie, które najbardziej zasmakowało mi w ostatnim czasie czyli absolutna, czekoladowa klasyka, ale z użyciem włoskiego serka mascarpone, który przecież jest składnikiem tak wielu ciast i deserów. Mascarpone wykorzystałem jako zapiekanej polewy i efekt był doprawdy przepyszny.


Składniki:
Ciasto:
- 250g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 4 łyżki kakao
- 150g masła
- 200g cukru
- 150g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 6 jajek
Polewa mascarpone:
- 500g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, np. na kostki. Rozpuść ja razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Jajka z dodatkiem cukru ubij za pomocą miksera na puszystą masę. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i kakao i łyżką wymieszaj całość. Powoli wlej rozpuszczoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łyżki. Blachę w której chcesz upiec Brownie wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę. Przygotuj polewę mascarpone. Serek przełóż do miski i utrzyj go z cukrem pudrem, a następnie wyłóż na wierzch brownie. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a zatem nieco dłużej niż typowe brownie, ponieważ przy tak krótkim pieczeniu polewa będzie zbyt płynne. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je w blaszce jeszcze około przez 15 minut. Następnie wyjmij i po zupełnym wystudzeniu odstaw do lodówki na kilka godzin do pełnego zastygnięcia. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!