Bryndzove pirohy to nic innego jak pierogi wypełnione nadzieniem z tradycyjnej owczej bryndzy. Tak przygotowane pierogi z bryndzą są słowackim przysmakiem, ale pod nazwą vareniki można znaleźć je także we wschodnim Zakarpaciu, a więc w Ukrainie czy Rumunii. Tradycyjnie podaje się je ze śmietaną i skwarkami z boczku, często posypuję się je także posiekanym szczypiorkiem. Dla miłośników pierogów i innych mącznych potraw jest to prawdziwy rarytas.

Składniki (na około 30 pierogów):

Farsz:

  • 200g bryndzy
  • 300g ziemniaków
  • opcjonalnie mała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej typ450
  • łyżeczka soli
  • łyżka roztopionego masła
  • nieco ponad pół szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 300g boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na skwarki
  • śmietana
  • świeży posiekany szczypiorek do posypania

Pierogi z bryndzą, przygotowanie:

Przygotowanie farszu:

Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały. Następnie ugotuj je do miękkości. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż ją do zarumienienia na patelni. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź wodę. Zgnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Gdy ziemniaki ostygną połącz je z pokruszoną bryndzą, podsmażoną cebulą, przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta:

Roztop masło na patelni. W międzyczasie przesiej mąkę przez sitko do dużej miski. Następnie dodaj go niej gorącą wodę, masło oraz sól. Dokładnie mieszaj całość do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Wtedy przełóż je na stolnicę i dalej wyrabiaj przez około 15 minut. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Gdy osiągniesz ten efekt podziel je na kilka mniejszych części. Jedną z nich pozostaw na stolnicy. Pozostałe przełóż do naczynia i trzymaj pod przykryciem.

Lepienie pierogów:

Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj na niej ciasto na cienki płat. Za pomocą szklanki lub kubka (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) wytnij kółka. Weź kółko do ręki i ułóż je na dłoni układając jej palce tak by po środku utworzyć dołek. Za pomocą łyżeczki nałóż farsz na ciasto. Wklep go w ciasto. Sklej brzegi ciasta. Musisz zrobić to bardzo dokładnie by pierogi nie rozkleiły się podczas gotowania. Z dwóch stron oprósz pieroga mąką. Powtarzaj do skończenia składników.

Gotowanie pierogów:

Gotuj je w dużym garnku, w osolonej wodzie.   Do garnka wrzuć porcję około 10-15 pierogów. Chwilę po wrzuceniu pomieszaj delikatnie drewnianą łyżką po spodzie i brzegu garnka tak by nie przykleiły się do garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez około minutę. Wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz z wody i przełóż na talerz. Podawaj je z podsmażonymi skwarkami z boczku, kwaśną śmietaną i jeśli chcesz także posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się pierogi z bryndzą sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania mączne

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »