Dziś bryndzowe haluszki, a więc prawdziwy kulinarny klasyk naszych południowych sąsiadów ze Słowacji. To danie prostej, chłopskiej kuchni, która oparta na serach, kapuście, mleku i ziemniakach. Ta konkretna potrawa zawiera ziemniaki i mąkę z których robi się przecierane kluseczki oraz bryndzę, która po roztopieniu cudownie okleja haluszki. Całość zwieńcza pokrojony w kostkę podsmażony boczek. Prosta, a niezwykle pyszna potrawa. Kto był na Słowacji i nie jadł Bryndzowych Haluszek zdecydowanie ma czego żałować. Na szczęście nie jest to nic straconego i wciąż może to nadrobić chociażby przygotowując je sobie w domu.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 500g ziemniaków
  • około 150g mąki
  • 200g bryndzy
  • 180g boczku
  • sól

Bryndzowe haluszki, przygotowanie:

Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy skończysz je ścierać stopniowo dodawaj mąkę. Być może będzie należało dodać jej nieco mniej lub więcej niż podałem. To zależy od tego ile soku puszczą Wasze ziemniaki. Dodaj także sól. Następnie mieszaj do momentu uzyskania gęstej dość zwartej masy. W garnku w którym chcesz przygotować kluseczki zagotuj 3/4 możliwej pojemności wody. Dodaj do niej szczyptę soli. Na garnek zakładamy przecierak do lanych klusek. Można też nakładać kluseczki łyżeczką jednak jest to dość żmudne zajęcie. Następnie wlej część ciasta na przecierak i łopatką lub łyżką przesuwaj je by przecierało się przez dziurki do wody. Haluszki gotuj około 4-5 minut.

Po ugotowaniu kluseczki przelej na durszlak i opłukaj zimną wodą. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć go na patelnie. Smaż go na wolnym ogniu by tłuszcz się wytopił, a z kostek boczku zrobią się skwarki. Zestaw patelnie z ognia. Haluszki wrzuć do garnka i dodaj pokruszoną bryndzę. Delikatnie mieszaj podczas rozpuszczania sera. Gdy cały się rozpuści wyłóż je na talerz i posyp skwarkami z boczku. Dobru Chut! Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się bryndzowe haluszki sprawdź inne moje wpisy z przepisami na „dania mączne”

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »