Dziś zapraszam na puszyste, azjatyckie bułeczki Bao. Na początku zaznaczę, że ich przygotowanie jest naprawdę proste i jeśli chcecie ich spróbować, lecz się boicie to naprawdę nie ma czego. Podawać można je z naprawdę mnogą ilością dodatków. Tym razem postawiłem na krewetki w towarzystwie marchewki, ogórków w occie ryżowym, sosu sriracha, świeżymi liśćmi kolendry i prażonym sezamem. Całość dała doprawdy przepyszną kompozycję, której zdecydowanie powinniście spróbować.


Składniki:
Bułki Bao (około 10-12 sztuk):
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju + olej do smarowania
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
Dodatki:
- 250g krewetek
- ogórek
- marchewka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki czarnego sezamu
- sos sriracha
- szklanka wody
- pęczek kolendry
- szczypiorek
- łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie Bao z krewetkami:
Przygotowanie bułeczek Bao:
W misce wymieszaj wodę, cukier i pokruszone lub suche drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na około 5 minut. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Gdy 5 minut minie wlej także zaczyn drożdżowy. Wówczas wymieszaj całość i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż wszystko ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeśli osiągniesz ten efekt odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Gdy czas minie, a ciasto wyrośnie podziel je na tyle części ile chcesz uzyskać bułek Bao. Z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj kule na owalny kształt i złóż na pół smarując od środka olejem. Następnie złóż je na pół i lekko dociśnij stronie bez otwarcia.
Tak przygotowane bułeczki bao odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. W międzyczasie wyłóż parowar bambusowy papierem i wstaw go do naczynia wypełnionego wodą. Mniej więcej 5 minut przed końcem wyrastania bułeczek zacznij rozgrzewać wodę tak by się zagotowała. Po 5 minutach włóż pierwszą porcję bułek do parowaru i podgrzewaj je przez około 5-7 minut. W tym czasie jeszcze wyrosną i ugotują się na parze dzięki czemu ciasto nie będzie surowe.
Przygotowanie warzyw:
Marchewkę oskrob i umyj. Pokrój ją w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do tak jak w przypadku marchewki pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Następnie oba warzywa odstaw na kilkanaście minut.
Przygotowanie krewetek:
Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.
Oczyszczone krewetki opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć krewetki i obsmaż je przez minutę z każdej strony.
Składanie bułeczek bao z krewetkami:
Na suchej patelni upraż sezam. Otwórz bułeczkę bao. Z jednej strony nałóż na nią nieco ogórków, a z drugiej wyłóż trochę marchewki. Następie nałóż krewetki i polej całość sosem sriracha. Na koniec posyp całość prażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!
Jeśli spodobały Ci się bułeczki bao z krewetkami sprawdź inne moje wpisy z azjatyckimi przepisami.