Dziś zapraszam na puszyste, azjatyckie bułeczki Bao. Na początku zaznaczę, że ich przygotowanie jest naprawdę proste i jeśli chcecie ich spróbować, lecz się boicie to naprawdę nie ma czego. Podawać można je z naprawdę mnogą ilością dodatków. Tym razem postawiłem na krewetki w towarzystwie marchewki, ogórków w occie ryżowym, sosu sriracha, świeżymi liśćmi kolendry i prażonym sezamem. Całość dała doprawdy przepyszną kompozycję, której zdecydowanie powinniście spróbować.

Składniki:

Bułki Bao (około 10-12 sztuk):

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju + olej do smarowania
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Dodatki:

  • 250g krewetek
  • ogórek
  • marchewka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • sos sriracha
  • szklanka wody
  • pęczek kolendry
  • szczypiorek
  • łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie Bao z krewetkami:

Przygotowanie bułeczek Bao:

W misce wymieszaj wodę, cukier i pokruszone lub suche drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na około 5 minut. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Gdy 5 minut minie wlej także zaczyn drożdżowy. Wówczas wymieszaj całość i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż wszystko ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeśli osiągniesz ten efekt odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Gdy czas minie, a ciasto wyrośnie podziel je na tyle części ile chcesz uzyskać bułek Bao. Z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj kule na owalny kształt i złóż na pół smarując od środka olejem. Następnie złóż je na pół i lekko dociśnij stronie bez otwarcia.

Tak przygotowane bułeczki bao odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. W międzyczasie wyłóż parowar bambusowy papierem i wstaw go do naczynia wypełnionego wodą. Mniej więcej 5 minut przed końcem wyrastania bułeczek zacznij rozgrzewać wodę tak by się zagotowała. Po 5 minutach włóż pierwszą porcję bułek do parowaru i podgrzewaj je przez około 5-7 minut. W tym czasie jeszcze wyrosną i ugotują się na parze dzięki czemu ciasto nie będzie surowe.

Przygotowanie warzyw:

Marchewkę oskrob i umyj. Pokrój ją w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do tak jak w przypadku marchewki pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Następnie oba warzywa odstaw na kilkanaście minut.

Przygotowanie krewetek:

Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.

Oczyszczone krewetki opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć krewetki i obsmaż je przez minutę z każdej strony.

Składanie bułeczek bao z krewetkami:

Na suchej patelni upraż sezam. Otwórz bułeczkę bao. Z jednej strony nałóż na nią nieco ogórków, a z drugiej wyłóż trochę marchewki. Następie nałóż krewetki i polej całość sosem sriracha. Na koniec posyp całość prażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się bułeczki bao z krewetkami sprawdź inne moje wpisy z azjatyckimi przepisami.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »