Mish-mash to jedno z dań, które może nie zachęca swoim wyglądem, ale jest naprawdę bardzo smaczne. To bułgarska wersja warzyw smażonych z jajkami. Jeśli chodzi o warzywa zazwyczaj do przygotowania mish-mashu korzysta się z pomidorów, papryki (może być zarówno surowa jak i , czosnku i cebuli. Poza jajkami i przyprawami pozostałym dodatkiem jest tradycyjny biały bułgarski ser sirene, zwany serem szopskim. By je przygotować najpierw smaży się pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Następnie należy dodać pokrojone pomidory i dusić je do odparowania ich soku. Na koniec dodaje się pokruszony ser i rozbite utrzepane jajka i smaży do ich ścięcia. Jeśli lubisz tego typu dania to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 4 porcje)
- 6 jajek
- 200g sera szopskiego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 20ml oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- dodatkowo nieco koperku lub pietruszki
Mish-mash, przygotowanie:
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj i odstaw na bok. Papryki umyj, przekrój na pół i wytnij i wyrzuć ich gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Gdy wszystkie warzywa są przygotowane możesz zacząć przygotowywać mish-mash. W dużej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć na niego cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Kiedy to się stanie dodaj pokrojoną paprykę, wymieszaj i smaż całość przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory. Ponownie wymieszaj całość i duś do czasu aż odparuje z nich większość soku. W międzyczasie rozbij jajka i wbij je do miski lub głębokiego talerza. Za pomocą widelca rozbij je wraz z przyprawami. Gdy sok z pomidorów odparuje dodaj pokruszony ser szopski i rozbite jajka. Smaż całość mieszając do momentu ścięcia się jajek. Mish-mash podawaj na gorąco dodając na wierzch nieco koperku lub pietruszki serwując do niego świeże pieczywo. Smacznego!