Burgery z łososiem i kimchi

Dzisiejszą propozycją serwowaną przeze mnie są burgery w stylu azjatyckim z łososia z dodatkiem kimchi, kiełków i grzybów shitake. Dodatkowo pikantny sos z papryczką chipotle i domowa bułka. Kompozycja spójna i zarazem smaczna.

Składniki na burgery: (około pięć sztuk)

Bułki:

  • szklanka wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 15g drożdży
  • jajko (plus opcjonalnie jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • czarny sezam

Burgery:

  • 700g filetu z łososia
  • jajko
  • łyżeczka kaszy manny
  • łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka sosu sriracha
  • papryczka chipotle

Dodatkowo:

  • kiełki
  • kimchi
  • 50g grzybów shitake (jeśli będą to suszone grzyby shitake mocz je wcześniej przez kilka godzin. Najlepiej całą noc)
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonej papryki słodkiej lub ostrej

Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej ciepłą wodę, lecz nie za gorąca, w temperaturze około 30stopni Celsjusza. Dodaj do niej mleko. drożdże oraz cukier. Rozetrzyj drożdże w wodzie i wymieszaj całość. Pozostaw na pięć minut pod przykryciem. Rozbij jajko i ubij je trzepaczką. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj ostudzone masło i roztrzepane jajko. Gdy minie pięć minut dodaj zaczyn. Wymieszaj całość i wyrabiaj około dziesięć minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w celu wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformuj z niego kule i ułóż na blasze do pieczenia. Gdy ponownie podwoją swoją objętość. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

Gdy bułki są w piekarniku posiekaj łososia najdrobniej jak możesz. Jeśli ma skórę to najpierw ją zdejmij. Wbij jajko, kaszę manną i wsyp przyprawy. Dokładniej wymieszaj. Z powstałej masy uformuj burgery i usmaż je na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni. Po kilka minut z każdej strony według własnego ulubionego poziomu wysmażenia.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią posiekane grzyby shitake. Smaż do zarumienienia i wlej kilka kropel ciemnego sosu sojowego i wsyp pieprz oraz paprykę, pozostaw je na patelni jeszcze przez około minutę dokładnie mieszając. Następnie zdejmij je z palnika.

Papryczkę posiekaj drobno. Wrzuć ją do miseczki w której chcesz zrobić sos, dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj.

Po przekrojeniu gotowej bułki możesz ją jeszcze przyprażyć od wewnętrznej strony, lecz nie jest to konieczne. Obie połówki posmaruj sosem. Na posmarowany spód wyłóż garść kiełków, przykryj je kimchi, burgerem z łososia, grzybami shittake i przykryj drugą połówką posmarowanej bułki. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »