Dziś zaprezentuje Państwu prawdziwy francuski klasyk rodem z Burgundii. Królik w musztardzie dijon czyli jakby nie patrzeć także burgundzkiej. Na to danie jest kilka przepisów. Niektórzy pieką go w piekarniku, inni duszą w głębokiej patelni, osobiście jestem w tej drugiej opcji zwłaszcza, że na patelni zawsze łatwiej kontrolować danie. Zatem jeśli jesteście Państwo chętni to zapraszam na smakową podróż do centralno-wschodniej Francji.

Składniki: (na około 4 porcje)
Na królika w musztardzie
- tusza królika podzielona na części
- sól
- 4 łyżki masła klarowanego
- 3 szalotki
- kieliszek białego wina (najlepiej z Burgundii)
- 200g musztardy dijon
- szklanka śmietanki kremówki
- pół szklanki wody
- łyżeczka suszonego tymianku
- garść drobnej natki pietruszki
Na puree ziemniaczane z pieprzem:
- kg surowych ziemniaków
- 50g masła
- 80ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść ziarnistego czarnego pieprzu
Dobrze posól królika i odstaw go na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej masło i gdy się roztopi wrzuć na nie królika. Zarumień je z każdej strony. Gdy przyłapie kolor z każdej strony zdejmij go z patelni i podsmaż na niej posiekana szalotki. Rób to przez 3-4 minuty. Po tym czasie zwiększ ogień i wlej wino. Za pomocą drewnianej łyżki zdrap wszystkie zarumienienia z patelni. Dodaj musztardę, tymianek i pół szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Części królika ponownie umieść w patelni i wymieszaj je z sosem i zmniejsz moc palnika na minimalną. Duś całość przez 45 minut nawet do godziny by mięso było naprawdę miękkie. W tym czasie zajmij się ziemniakami, obierz je. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj. Na koniec wsyp garść ziarnistego czarnego pieprzu i dokładnie wymieszaj całość. Gdy mięso będzie już miękkie zdejmij je z patelni na talerz. Do pozostałego sosu dodaj śmietankę kremówkę i na dużym gazie zredukuj ilość sosu do nieco ponad połowy dotychczasowej objętości. Z powrotem włóż królika na patelnię by przywrócić mu temperaturę i podawaj razem z puree ziemniaczanym i gruboziarnistym pieprzem. Całość posyp jeszcze drobną natką pietruszki. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!