Butter Chicken, indyjski kurczak w kremowym sosie

Dziś jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw, butter chicken. Danie to pochodzi z północnych Indii i tak naprawdę nazywa się Murgh makhani. Powszechnie znana angielskojęzyczna nazwa to oczywiście efekt propagacji tego dania w indyjskich restauracjach zakładanych na całym świecie przez emigrantów. Historia butter chicken rozpoczęła się w restauracji Moti Mahal w Daryaganj Dehli. Jego twórcą był właściciel Kundal lal Gujral i podobno powstało przypadkowo poprzez zmieszanie resztek. Jeśli tak to każdemu życzę tak udanych eksperymentów kulinarnych, a Was zapraszam w głębszą część wpisu.

Składniki na butter chicken: (na około 4 porcje)

Na kurczaka i marynatę:

  • 600g mięsa z kurczaka (z piersi lub z udek, w drugim przypadku mięso być być oddzielone od kości i skóry)
  • kilka cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 łyżeczki garam masali
  • łyżeczka utłuczonej lub mielonej kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 200g gęstego jogurtu (np. greckiego)

Na sos:

  • 3 łyżki masła
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • szklanka wody
  • kawałek korzenia imbiru
  • kilka ziaren utłuczonego kardamonu lub łyżeczka mielonego
  • pół laski cynamonu lub nieco mielonego
  • 2 łyżeczki garam masali
  • łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • łyżka miodu
  • 100g śmietany kremówki
  • opcjonalnie garść zmielonych orzechów nerkowca (osobiście raz ich używam, a innym razem nie, w zależności czy chcę by mój butter chicken miał lekko orzechowy posmak)

Dodatkowo:

  • miska ugotowanego ryżu na osobę
  • nieco kolendry lub natki pietruszki do posypania
  • opcjonalnie chlebki naan

Przygotowanie butter chicken:

Przygotowanie kurczaka:

Na początek zacznij od marynowania kurczaka. W tym celu obierz korzeń imbiru i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przesiekaj drobno umieść je w misce. Wsyp kolendrę, kmin rzymski, łyżeczkę garam masali i soli. Wymieszaj przyprawy i zajmij się mięsem. Opłucz je, osusz, a następnie pokrój w dużą kostkę lub paski i dodaj je do przypraw. Wymieszaj dokładnie w przyprawach i odstaw na około 30 minut.

W tym czasie przygotuj drugą część marynaty. Umyj papryczkę chilli odetnij jej ogonek i pokój dość drobno. Do jogurtu dodaj drugą łyżeczkę soli i garam masali oraz pokrojoną papryczkę chilli i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj całość i gdy minie 30 minut marynowania mięsa kurczaka w przyprawach umieść go w drugiej, jogurtowej marynacie i pozostaw w niej na około godzinę.

Następnie wyjmij mięso z marynaty i obsmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub innej nieprzywierajacej.

Przygotowanie sosu do butter chicken:

W międzyczasie zacznij przygotowywać składniki sosu. Pomidory natnij na skórce, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój je drobno. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. W głębokiej patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się płynne dodaj starty imbir. Po chwili wsyp także chilli i garam masalę. Dokładnie wymieszaj przyprawy z masłem i podgrzewaj je do wydobycia aromatu. Wówczas dodaj przygotowane wcześniej pomidory. Zmniejsz moc palnika i podgrzewaj aż wyparuje nadmiar wody z pomidorów. Wówczas dodaj starty lub mielony cynamon, miód i sól do smaku. Jeśli chcesz by Twój butter chicken miał lekko orzechowy posmak także zmielone orzechy nerkowca. Gotuj całość przez około 5 minut. Po tym czasie wlej szklankę wody, dodaj kurczaka i śmietanę kremówkę. Następnie patelnię przykryj pokrywką i duś przez około 10-15 minut aż kurczak zmięknie i przejdzie sosem, który nieco się zredukuje i będzie kremowy.

Tak przygotowane danie przełóż do półmisków lub miseczek i podawaj z ryżem lub chlebkiem naan posypując z wierzchu kolendrą lub pietruszką. Smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni azjatyckich, w tym także indyjskie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »