Dziś jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw, butter chicken. Danie to pochodzi z północnych Indii i tak naprawdę nazywa się Murgh makhani. Powszechnie znana angielskojęzyczna nazwa to oczywiście efekt propagacji tego dania w indyjskich restauracjach zakładanych na całym świecie przez emigrantów. Historia butter chicken rozpoczęła się w restauracji Moti Mahal w Daryaganj Dehli. Jego twórcą był właściciel Kundal lal Gujral i podobno powstało przypadkowo poprzez zmieszanie resztek. Jeśli tak to każdemu życzę tak udanych eksperymentów kulinarnych, a Was zapraszam w głębszą część wpisu.


Składniki na butter chicken: (na około 4 porcje)
Na kurczaka i marynatę:
- 600g mięsa z kurczaka (z piersi lub z udek, w drugim przypadku mięso być być oddzielone od kości i skóry)
- kilka cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 łyżeczki garam masali
- łyżeczka utłuczonej lub mielonej kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 200g gęstego jogurtu (np. greckiego)
Na sos:
- 3 łyżki masła
- 3 duże, dojrzałe pomidory
- szklanka wody
- kawałek korzenia imbiru
- kilka ziaren utłuczonego kardamonu lub łyżeczka mielonego
- pół laski cynamonu lub nieco mielonego
- 2 łyżeczki garam masali
- łyżeczka chilli
- sól do smaku
- łyżka miodu
- 100g śmietany kremówki
- opcjonalnie garść zmielonych orzechów nerkowca (osobiście raz ich używam, a innym razem nie, w zależności czy chcę by mój butter chicken miał lekko orzechowy posmak)
Dodatkowo:
- miska ugotowanego ryżu na osobę
- nieco kolendry lub natki pietruszki do posypania
- opcjonalnie chlebki naan
Przygotowanie butter chicken:
Przygotowanie kurczaka:
Na początek zacznij od marynowania kurczaka. W tym celu obierz korzeń imbiru i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przesiekaj drobno umieść je w misce. Wsyp kolendrę, kmin rzymski, łyżeczkę garam masali i soli. Wymieszaj przyprawy i zajmij się mięsem. Opłucz je, osusz, a następnie pokrój w dużą kostkę lub paski i dodaj je do przypraw. Wymieszaj dokładnie w przyprawach i odstaw na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj drugą część marynaty. Umyj papryczkę chilli odetnij jej ogonek i pokój dość drobno. Do jogurtu dodaj drugą łyżeczkę soli i garam masali oraz pokrojoną papryczkę chilli i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj całość i gdy minie 30 minut marynowania mięsa kurczaka w przyprawach umieść go w drugiej, jogurtowej marynacie i pozostaw w niej na około godzinę.
Następnie wyjmij mięso z marynaty i obsmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub innej nieprzywierajacej.
Przygotowanie sosu do butter chicken:
W międzyczasie zacznij przygotowywać składniki sosu. Pomidory natnij na skórce, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój je drobno. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. W głębokiej patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się płynne dodaj starty imbir. Po chwili wsyp także chilli i garam masalę. Dokładnie wymieszaj przyprawy z masłem i podgrzewaj je do wydobycia aromatu. Wówczas dodaj przygotowane wcześniej pomidory. Zmniejsz moc palnika i podgrzewaj aż wyparuje nadmiar wody z pomidorów. Wówczas dodaj starty lub mielony cynamon, miód i sól do smaku. Jeśli chcesz by Twój butter chicken miał lekko orzechowy posmak także zmielone orzechy nerkowca. Gotuj całość przez około 5 minut. Po tym czasie wlej szklankę wody, dodaj kurczaka i śmietanę kremówkę. Następnie patelnię przykryj pokrywką i duś przez około 10-15 minut aż kurczak zmięknie i przejdzie sosem, który nieco się zredukuje i będzie kremowy.
Tak przygotowane danie przełóż do półmisków lub miseczek i podawaj z ryżem lub chlebkiem naan posypując z wierzchu kolendrą lub pietruszką. Smacznego!
Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni azjatyckich, w tym także indyjskie.