Cacio e Pepe to klasyka prostoty włoskiej, a właściwie to rzymskiej kuchni, bo to właśnie tam powstało. Danie to świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu godzinę stać w kuchni i bez przerwy kontrolować to co dzieje się w garnku. Drugi powód dla którego warto je przygotować to po to by poczuć się jak w słonecznej Italii. Tłumacząc na polski to po prostu ser (chociaż popularniejszym określeniem sera w języku włoskim jest oczywiście formaggio) i pieprz. I takie poza makaronem są też składniki tej cudownej potrawy. W wielu przepisach na Cacio e Pepe znaleźć można dodatek masła, oliwy by łatwiej rozprowadzić ser czy zmianę sera na parmezan czy granę ze względu na mocny smak i aromat owczego pecorino. Ja rzecz jasna pozostaje wierny klasyce i jeśli macie ochotę na ten pyszny makaron to zapraszam do dalszej części wpisu.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400g makaronu (świetnie sprawdzi się tonarelli, spaghetti, taglioni, bucatini czy trofie)
  • 100g sera pecorino (najlepiej rzecz jasna pecorino romano)
  • 2 łyżki świeżo tłuczonego czarnego pieprzu

Przygotowanie Cacio e Pepe:

Ser zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ziarna pieprzu utłucz w moździerzu lub zmiel je do miseczki. Wymieszaj ser z pieprzem i pozostaw na dalszą część przygotowania dania. W międzyczasie wstaw wodę do gotowania makaronu. Jeśli zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj go o minutę krócej niż zazwyczaj, ponieważ dojdzie do odpowiedniego stanu już finalnie z dodatkami. Następnie odcedź go pozostawiając jedną chochlę wody po makaronie. Wówczas z powrotem umieść go w garnku wraz z pozostałą wodą i mieszanką sera i pieprzu. Natychmiast zacznij mieszać całość i rób to bardzo energicznie tak by powstał kremowy, klejący sos bez grudek i nadmiaru wody. Tak przygotowane Cacio e Pepe przełóż na talerz. Jeśli masz jeszcze nieco mieszanki sera i pieprzu posyp nią gotowe danie. Smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni włoskiej!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »