Cannelloni z krewetkami i cukinią pod beszamelem

Cannelloni z krewetkami i cukinią zapiekane pod beszamelem to proste, pyszne włoskie danie makaronowe. Delikatny smak cukinii świetnie komponuje się z krewetkami i ricottą, które są głównymi składnikami nadzienia do cannelloni. Całość dopełnia tradycyjny beszamel, który wylewa się na spód oraz przykrywa wierzch makaronowych rurek tak by podczas zapiekania odpowiedni zmiękły. Ta pyszna makaronowa zapiekanka świetnie sprawdzi się zarówno jako rodzinny obiad, ale także do postawienie na stół podczas wizyty gości. Jeśli lubisz tego typu dania to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Cannelloni z krewetkami i cukinią pod beszamelem

Składniki:

Nadzienie:

  • cukinia
  • 350g krewetek
  • 200g ricotty
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 50g bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • około 12 sztuk rurek cannelloni

Cannelloni z krewetkami i cukinią, przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia:

Umyj cukinie i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach i odciśnij z niej nadmiar soku. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Gdy nabierze temperatury wrzuć cukinię i przesmaż ją aż zrobi się złota. Wówczas dopraw ją solą oraz pieprzem i zdejmij ją z patelni by ostygła. Gdy jej temperatura spadnie do pokojowej wymieszaj ją z ricottą.

Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.

Gdy krewetki będą oczyszczone na patelni rozgrzej dwie pozostałe łyżki oliwy. Kiedy oliwa nabierze temperatury wrzuć krewetki na patelnię i smaż je przez minutę z każdej strony. Po tym czasie wlej wino i podgrzewaj do odparowania alkoholu. Wówczas zdejmij je z patelni i drobno posiekaj, a następnie dodaj do cukinii i ricotty. Do nadzienia dodaj także bułkę tartą i wymieszaj całość. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie beszamelu:

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie w drugim rondelku lub na patelni należy roztopić masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie dodaj mleko i przyprawy. Wówczas zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Nadziewanie i zapiekanie cannelloni:

Na spód naczynia żaroodpornego wylej 3-4 łyżki beszamelu i rozsmaruj je po spodzie i bokach naczynia. Następnie pojedynczo napełniaj cannelloni przygotowanym nadzieniem. Można zrobić to łyżką lub pomóc sobie rękawem cukierniczym z dużym otworem tak by posiekane krewetki zdołały przejść przez dziurkę. Nadziane cannelloni układaj jedno obok drugiego na dolnej warstwie beszamelu. Powtarzaj do wykorzystania całego farszu. Na wierzch wylej pozostały beszamel i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza by zapiec makaron w sosie beszamelowym. Po wyjęciu najlepiej jest przykryć naczynie z wierzchu i odstawić by danie nieco przestygło. Wówczas zdecydowanie łatwiej jest je pokroić. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się cannelloni z krewetkami i cukinią pod beszamelem to sprawdź także inne moje wpisy dotyczące dań z makaronu

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »