Carbonade flamande to tradycyjny belgijski, a w zasadzie flamandzki gulasz na bazie wołowiny i ciemnego flamandzkiego piwa i jest odpowiedzią na burgundzkie Beef Bourguignon. Dodaje się do niego także cebulę, czosnek, tymianek, a także ciemny chleb lub piernik posmarowany musztardą, który ma zagęścić gulasz. Carbonade flamande zazwyczaj podaje się z frytkami lub puree ziemniaczanym, a najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji flamandzkiego ciemnego piwa. To dość proste, lecz niezbyt szybkie w przygotowaniu danie, bowiem wołowina dusi się w minimum dwie godziny, ale finalny efekt zdecydowanie jest warty takiego oczekiwania.
Składniki: (na około 4 porcje)
Na carbonade flamande
- 1kg wołowiny
- 80g masła
- 660ml ciemnego flamandzkiego piwa
- 500ml wołowego bulionu
- 3 cebule
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 2 kromki ciemnego chleba lub piernika
- łyżka mąki
- 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
- 2-3 gałązki tymianku
- łyżka brązowego cukru
- łyżka czerwonego octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Na frytyki
- około 1kg ziemniaków
- olej do smażenia
- szczypta soli
Carbonade flamande, przygotowanie:
Przygotowanie carbonade flamande:
Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Cebule, szalotki oraz ząbek czosnku obierz i posiekaj dość drobno. W głębokiej patelni lub rondlu roztop przygotowane masło. Gdy stanie się płynne wrzuć na nie mięso i podsmaż je do zarumienienia mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj cebule, szalotki i ząbek czosnku i podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj łyżkę mąki i kontynuując smażenie rozmieszaj mąkę by okleiła mięso i cebulę. Gdy to się stanie podkręć gaz do maksymalnej mocy palnika i wlej połowę przygotowanego piwa, a następnie dokładnie mieszaj zawartość patelni po spodzie by oderwać to co ewentualnie się przykleiło.
Kiedy alkohol odparuje zmniejsz moc palnika do minimum i wlej pozostałe piwo oraz bulion wołowy i dodaj kromki chleba wysmarowane musztardą oraz przyprawy. Przykryj patelnię lub rondel pokrywką i duś całość przez minimum dwie godziny (mieszając co jakiś czas), a być może nawet nieco dłużej tak by Twoja wołowina była miękka. Kwadrans przed końcem duszenia dodaj łyżkę czerwonego octu winnego. Gotowe carbonade flamande podawaj z frytkami lub puree ziemniaczanym.
Przygotowanie frytek:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą.