Carbonade flamande, wołowina w piwie po flamandzku

Carbonade flamande to tradycyjny belgijski, a w zasadzie flamandzki gulasz na bazie wołowiny i ciemnego flamandzkiego piwa i jest odpowiedzią na burgundzkie Beef Bourguignon. Dodaje się do niego także cebulę, czosnek, tymianek, a także ciemny chleb lub piernik posmarowany musztardą, który ma zagęścić gulasz. Carbonade flamande zazwyczaj podaje się z frytkami lub puree ziemniaczanym, a najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji flamandzkiego ciemnego piwa. To dość proste, lecz niezbyt szybkie w przygotowaniu danie, bowiem wołowina dusi się w minimum dwie godziny, ale finalny efekt zdecydowanie jest warty takiego oczekiwania.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na carbonade flamande

  • 1kg wołowiny
  • 80g masła
  • 660ml ciemnego flamandzkiego piwa
  • 500ml wołowego bulionu
  • 3 cebule
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 kromki ciemnego chleba lub piernika
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
  • 2-3 gałązki tymianku
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Na frytyki

  • około 1kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Carbonade flamande, przygotowanie:

Przygotowanie carbonade flamande:

Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Cebule, szalotki oraz ząbek czosnku obierz i posiekaj dość drobno. W głębokiej patelni lub rondlu roztop przygotowane masło. Gdy stanie się płynne wrzuć na nie mięso i podsmaż je do zarumienienia mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj cebule, szalotki i ząbek czosnku i podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj łyżkę mąki i kontynuując smażenie rozmieszaj mąkę by okleiła mięso i cebulę. Gdy to się stanie podkręć gaz do maksymalnej mocy palnika i wlej połowę przygotowanego piwa, a następnie dokładnie mieszaj zawartość patelni po spodzie by oderwać to co ewentualnie się przykleiło.

Kiedy alkohol odparuje zmniejsz moc palnika do minimum i wlej pozostałe piwo oraz bulion wołowy i dodaj kromki chleba wysmarowane musztardą oraz przyprawy. Przykryj patelnię lub rondel pokrywką i duś całość przez minimum dwie godziny (mieszając co jakiś czas), a być może nawet nieco dłużej tak by Twoja wołowina była miękka. Kwadrans przed końcem duszenia dodaj łyżkę czerwonego octu winnego. Gotowe carbonade flamande podawaj z frytkami lub puree ziemniaczanym.

Przygotowanie frytek:

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą.

Jeśli spodobało Ci się carbonade flamande sprawdź też inne moje wpisy z przepisami kuchni belgijskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »