Dziś danie dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Pochodząca z regionu Kastylia-La Mancha, carcamusa toledana to potrawa, którą tworzy się z wieprzowiny (najlepiej z polędwiczek), chorizo i kultowej szynki jamon serrano. Mięso dusi się w pikantnym sosie z pomidorów, aromatycznej wędzonej papryki, białego wina i zielonego groszku. Carcamusa podawana jest głównie w tamtejszych barach i restauracjach i zwykle je się ją z chlebem.


Składniki: (na około 5 porcji)
- 1,2kg wieprzowiny (najlepiej polędwiczek)
- 300g chorizo
- 200g jamon serrano
- 2 duże cebule
- 600g przecieru pomidorowego
- Papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 200g zielonego groszku
- 500ml białego wina
- 3 łyżki wędzonej mielonej papryki najlepiej pimenton
- sól
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obierz cebulę, czosnek i umyj paprykę. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso do zeszklenia cebuli. W międzyczasie pokrój wieprzowinę w dość duże kawałki (nie musi to być równa kostka). Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy z każdej strony po około minucie. Dodajemy obie papryki w proszku i zmniejszamy moc palnika do minimum oraz dokładnie mieszamy by nie przypalić papryki, która wówczas zrobiłaby się gorzka. Przykrywamy patelnie i dusimy całość przez około kwadrans. W międzyczasie kroimy w chorizo i jamon serrano na mniejsze kawałki i po minięciu kwadransa dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy całość dalej na wolnym ogniu przez kolejny kwadrans. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Wówczas dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Kilka minut przed końcem duszenia dodajemy groszek. Gotową carcamuse podajemy z chlebem. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!