Dziś danie dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Pochodząca z regionu Kastylia-La Mancha, carcamusa toledana to potrawa, którą tworzy się z wieprzowiny (najlepiej z polędwiczek), chorizo i kultowej szynki jamon serrano. Mięso dusi się w pikantnym sosie z pomidorów, aromatycznej wędzonej papryki, białego wina i zielonego groszku. Carcamusa podawana jest głównie w tamtejszych barach i restauracjach i zwykle je się ją z chlebem.

Składniki: (na około 5 porcji)

  • 1,2kg wieprzowiny (najlepiej polędwiczek)
  • 300g chorizo
  • 200g jamon serrano
  • 2 duże cebule
  • 600g przecieru pomidorowego
  • Papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g zielonego groszku
  • 500ml białego wina
  • 3 łyżki wędzonej mielonej papryki najlepiej pimenton
  • sól
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Obierz cebulę, czosnek i umyj paprykę. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso do zeszklenia cebuli. W międzyczasie pokrój wieprzowinę w dość duże kawałki (nie musi to być równa kostka). Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy z każdej strony po około minucie. Dodajemy obie papryki w proszku i zmniejszamy moc palnika do minimum oraz dokładnie mieszamy by nie przypalić papryki, która wówczas zrobiłaby się gorzka. Przykrywamy patelnie i dusimy całość przez około kwadrans. W międzyczasie kroimy w chorizo i jamon serrano na mniejsze kawałki i po minięciu kwadransa dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy całość dalej na wolnym ogniu przez kolejny kwadrans. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Wówczas dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Kilka minut przed końcem duszenia dodajemy groszek. Gotową carcamuse podajemy z chlebem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »