Dzień dobry! Dziś prezentuję charakterystyczną chorwacką pastę Cesljanci. To makaron w kształcie długich rurek z cienką dziurką w środku. Jego kształt powstaje poprzez nawinięcie makaronowego ciasta na coś w rodzaju długiej metalowej szpilki, a następnie nadaje mu się grzebieniową strukturę z zewnętrznej strony i wycina w odpowiedni kształt.



Składniki: (na pięć porcji)
- 500g makaronu cesljanci
- 1kg pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- garść tartego gran istriano lub innego twardego sera na przykład parmezanu
- oliwa
- sól
- szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
- szczypta oregano
Pomidory umyj i natnij skórki. Sparz je wrzątkiem i obierz. Pokrój na mniejsze części i na chwilę odstaw na bok. Nastaw wodę na makaron, posól ją. Gdy zacznie się gotować wrzuć makaron i gotuj go przez około minutę krócej niż do poziomu al dente. Reszta dojdzie w sosie. W międzyczasie obierz czosnek i posiekaj go drobno. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzuć czosnek i zeszklij go. Gdy osiągniesz odpowiedni efekt dodaj pokrojone pomidory i całość wymieszaj drewnianą szpatułką. Możesz je nieco rozgnieść. Wsyp przyprawy i duś całość przez kilka minut aż odparuje około połowa soku. Wówczas dodaj łyżeczkę koncentratu i wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia i wówczas zmniejsz moc palnika do minimum. W międzyczasie powinien ugotować się makaron. Odcedź „grzebienie” i przełóż je na patelnie z sosem. Wymieszaj je z nim i podgrzewaj przez około minutę. Gotowe przełóż na talerze i posyp świeżo startym serem. Smacznego! Dobar tek!