Niedawny wpis o Chachapuri Adżarskim cieszył się zainteresowaniem, więc dziś kolejne Chachapuri tym razem z regionu Imereti. Imeretia to zachodnia część Gruzji leżąca w górnym dorzeczu rzeki Rioni. Imeretianie to zazwyczaj ludzie o silnej tożsamości kulturowej związanej ze swym regionem. Posługują się dialektem języka gruzińskiego.

Składniki (na 3 placki):

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej typu 500 + mąka do podsypania stolnicy
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 150ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 80g masła
  • Jajko

Farsz:

  • 250g sera Imeruli
  • Żółtko

Uwaga: Jeśli macie możliwość spróbujcie upiec Chaczapuri na kamieniu do pizzy. Pamiętajcie by nagrzać go przez włożeniem placków.

Przygotowanie ciasta: Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie, w ciepłym mleku, ale nie zbyt ciepłym (około 30 stopni) rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i dwóch łyżek mąki. Wymieszaj z ostygniętym masłem i pozostaw na kilka minut przykryte ściereczką. Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. Gdy zaczyn ruszy dodaj go do mąki. Wbij jajko. Przez kilkanaście minut wyrabiaj ciasto by było sprężyste i elastyczne. Pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość około dwukrotnie ponownie je wyrób i zostaw do zwiększenia objętości.

Przygotowanie Farszu: . Do miski pokrusz rękoma ser Imeruli. Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do sera. Wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta uformuj tyle kul ile chcesz otrzymać Chaczapuri. Odstaw kulki na około kwadrans do wyrośnięcia. Podsyp blat lub stolnicę mąką. Ugnieć kule tak by je rozpłaszczyć. Na środek wyłóż  3-4 łyżki serowego farszu. Zwiń boki ciasta do środka i sklej tak by farsz nie wydostał się poza ciasto. Po sklejeniu delikatnie rozwałkuj lub przyklep ciasto by nadać mu kształt okrągłego placka. Pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni przez około 12 minut. Można też usmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Należy obsmażyć je z dwóch stron. Jak wspomniałem placki można także upiec na kamieniu do pizzy. Wcześniej odpowiednio go nagrzej i piecz w tej samej temperaturze co przy zwykłym pieczeniu w piekarniku. Czas pieczenia na kamieniu to około 5-6 minut. Na gotowym Chachapuri połóż plaster masła, który momentalnie się roztopi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »