Chai tow kway to popularne w Malezji i Singapurze ciasteczka ryżowe, które często przyrządza się w tamtejszych domach. ale także w ulicznych budkach, ponieważ są to dania występujące jako lokalny street food. Przygotowuje się je z mąki ryżowej i ugotowanej na parze, a wcześniej tartej białej rzodkwi. Miesza się je wodą lub bulionem warzywnym oraz innymi dodatkami, a powstałą masę gotuje się później na parze do uzyskania ciasta. Powstałe ciasto studzi się, a następnie kroi w kostkę tworząc ryżowe ciasteczka, które później smaży się z ciemnym lub jasnym sosem. Jeśli macie zatem ochotę to na ciastka i oba te sosy przepisy oczywiście znajdą się w dalszej części wpisu.

Składniki:

Ciastka ryżowe:

  • 600g białej rzodkwi
  • 250g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 350ml bulionu warzywnego lub wody

Jasny sos do chai tow kway:

  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Ciemny sos do chai tow kway:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki sosu karmelowego karamel masakan ewentualnie kecap manis lub ciemnego sosu sojowego z rozmieszaną w sobie łyżką cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • świeży posiekany szczypiorek
  • kiełki fasoli mung

Chai tow kway przygotowanie:

Przygotowanie ciastek:

Obierz i zetrzyj rzodkiew, a następnie umieść ją w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ją przez około pół godziny. W międzyczasie w naczyniu wymieszaj pozostałe składniki na ciastka ryżowe. Gdy ugotowana na parze rzodkiew nieco ostygnie dodaj także ją. Wymieszaj całość i przelej powstałą masę do parownika bambusowego lub innego naczynia przeznaczonego do gotowania na parze wyłożonego w całości papierem do pieczenia. Następnie gotuj powstałą masę przez około pół godziny na parze. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest gotowe. Najłatwiej jest to zrobić korzystając z wykałaczki i wbić ją w ciasto. Jeśli wyjdzie czysta oznacza, że ciasto jest gotowe, jeśli nie gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Gdy będzie gotowe wystudź je i wstaw na około 7-8 godzin, a najlepiej całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pokrój w niedużą kostkę. Wówczas możesz przygotować ciastka w wybranym sosie.

Chai tow kway w jasnym sosie:

Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj je drobno. W woku lub na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż całość do zeszklenia. Następnie dodaj kostki ciastek ryżowych i smaż je aż lekko się zarumienią mieszając całość co chwilę. W międzyczasie rozbij też jajka, wbij je do miseczki i roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy ciastka lekko się zarumienią wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż ją z ciastkami mieszając całość by jajka obtoczyły ciastka. Gdy zetną się wokół ryżowych ciastek wyłóż danie na talerz i posyp je kiełkami fasoli mung i posiekanym szczypiorkiem.

Chai tow kway w ciemnym sosie:

Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj je drobno. W woku lub na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż całość do zeszklenia. Następnie dodaj kostki ciastek ryżowych i smaż je aż lekko się zarumienią mieszając całość co chwilę. W międzyczasie rozbij też jajka, wbij je do miseczki i roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy ciastka lekko się zarumienią wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż ją z ciastkami mieszając całość by jajka obtoczyły ciastka. Dodaj także sos karmelowy (możesz go ewentualnie zastąpić kecap manis lub ciemnym sosem sojowym z łyżką cukru) Gdy jajka z sosem zetną się wokół ryżowych ciastek wyłóż danie na talerz i posyp je kiełkami fasoli mung i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się ciastka ryżowe z białą rzodkwią sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni azjatyckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »