Chai tow kway to popularne w Malezji i Singapurze ciasteczka ryżowe, które często przyrządza się w tamtejszych domach. ale także w ulicznych budkach, ponieważ są to dania występujące jako lokalny street food. Przygotowuje się je z mąki ryżowej i ugotowanej na parze, a wcześniej tartej białej rzodkwi. Miesza się je wodą lub bulionem warzywnym oraz innymi dodatkami, a powstałą masę gotuje się później na parze do uzyskania ciasta. Powstałe ciasto studzi się, a następnie kroi w kostkę tworząc ryżowe ciasteczka, które później smaży się z ciemnym lub jasnym sosem. Jeśli macie zatem ochotę to na ciastka i oba te sosy przepisy oczywiście znajdą się w dalszej części wpisu.



Składniki:
Ciastka ryżowe:
- 600g białej rzodkwi
- 250g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 350ml bulionu warzywnego lub wody
Jasny sos do chai tow kway:
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżka oleju
Ciemny sos do chai tow kway:
- 3 jajka
- 2 łyżki sosu karmelowego karamel masakan ewentualnie kecap manis lub ciemnego sosu sojowego z rozmieszaną w sobie łyżką cukru
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- świeży posiekany szczypiorek
- kiełki fasoli mung
Chai tow kway przygotowanie:
Przygotowanie ciastek:
Obierz i zetrzyj rzodkiew, a następnie umieść ją w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ją przez około pół godziny. W międzyczasie w naczyniu wymieszaj pozostałe składniki na ciastka ryżowe. Gdy ugotowana na parze rzodkiew nieco ostygnie dodaj także ją. Wymieszaj całość i przelej powstałą masę do parownika bambusowego lub innego naczynia przeznaczonego do gotowania na parze wyłożonego w całości papierem do pieczenia. Następnie gotuj powstałą masę przez około pół godziny na parze. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest gotowe. Najłatwiej jest to zrobić korzystając z wykałaczki i wbić ją w ciasto. Jeśli wyjdzie czysta oznacza, że ciasto jest gotowe, jeśli nie gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Gdy będzie gotowe wystudź je i wstaw na około 7-8 godzin, a najlepiej całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pokrój w niedużą kostkę. Wówczas możesz przygotować ciastka w wybranym sosie.
Chai tow kway w jasnym sosie:
Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj je drobno. W woku lub na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż całość do zeszklenia. Następnie dodaj kostki ciastek ryżowych i smaż je aż lekko się zarumienią mieszając całość co chwilę. W międzyczasie rozbij też jajka, wbij je do miseczki i roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy ciastka lekko się zarumienią wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż ją z ciastkami mieszając całość by jajka obtoczyły ciastka. Gdy zetną się wokół ryżowych ciastek wyłóż danie na talerz i posyp je kiełkami fasoli mung i posiekanym szczypiorkiem.
Chai tow kway w ciemnym sosie:
Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj je drobno. W woku lub na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż całość do zeszklenia. Następnie dodaj kostki ciastek ryżowych i smaż je aż lekko się zarumienią mieszając całość co chwilę. W międzyczasie rozbij też jajka, wbij je do miseczki i roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy ciastka lekko się zarumienią wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż ją z ciastkami mieszając całość by jajka obtoczyły ciastka. Dodaj także sos karmelowy (możesz go ewentualnie zastąpić kecap manis lub ciemnym sosem sojowym z łyżką cukru) Gdy jajka z sosem zetną się wokół ryżowych ciastek wyłóż danie na talerz i posyp je kiełkami fasoli mung i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!