Drożdżowa chałka to jeden z ulubionych rodzajów pieczywa zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Niezwykle puszysta w środku zachęca by kroić lub odrywać kawałek po kawałku. Z wierzchu posypana klasyczną kruszonką. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy, kubka zimnego mleka czy gorącego kakao.

Składniki:

Chałka:

  • 550g mąki pszennej
  • jajko + żółtko do posmarowania przed pieczeniem
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 30g masła
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru

Kruszonka:

  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki umieść w miseczce. Następnie zagnieć je palcami w jedną całość. Ciasto na kruszonkę wstaw do lodówki by zastygło.

Przygotowanie chałki:

W rondelku podgrzej mleko do około 30 stopni Celsjusza. Wkrusz do nich drożdże i dodaj po dwie łyżki z odmierzonego cukru i mąki. Wymieszaj całość i przykryj rondel ściereczką. Odstaw go na około 10 minut. W międzyczasie w drugim naczyniu rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj pozostały cukier oraz masło. Następnie gdy masło ostygnie, a zaczyn wyrośnie umieść je w misce z mąką. Wymieszaj całość i zacznij wyrabiać ciasto. Rób to do momentu aż stanie się gładkie i jednolite. Wówczas pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części. Z każdej z nich uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na wałeczek. Gdy to zrobisz ułóż wałeczki równolegle do siebie. Następnie złącz je z jednej strony. Później zacznij przeplatać wałeczki tak by uzyskać chałkę w kształcie warkocza. Lewy wałeczek przełóż nad środkowym. Wówczas to lewy stanie się środkowym, a środkowy lewym. Następnie zrób to samo z drugiej strony i przełóż prawy nad środkowym tak by prawy stał się środkowym, a środkowy prawym. Kontynuuj do splecenia całego ciasta. Na koniec sklej zakończenie z drugiej strony i podłuż je pod spód chałki.

Splecioną chałkę pozostaw na około 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu, tuż przed wstawieniem chałki do piekarnika posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem oraz posyp z wierzchu tartą na tarce o dużych oczkach kruszonką. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się chałka sprawdź inne wpisy z przepisami na drożdżówki!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »