Chałwowy mus jogurtowy z nutą białej czekolady, miodem i orzechami

Skoro weekend to u mnie zwykle śniadanie na słodko. Wtedy zwykle sięgam po kuchnię grecką, nie inaczej było i tym razem, ponieważ zrobiłem sobie chałwowy mus z jogurtu greckiego z dodatkiem białej czekolady, który z wierzchu polałem miodem i posypałem orzechami. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako deser na podwieczorek.

Składniki: (na dwie porcje)

  • 200g jogurtu greckiego
  • 100g chałwy waniliowej
  • 30g białej czekolady
  • dwie łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i wymieszaj ją z pokruszoną chałwą. Gdy ostygną zmiksuj je razem z jogurtem greckim, przelej do naczyń i odstaw na kwadrans do lodówki. Orzechy posiekaj drobno. Po kwadransie w lodówce polej mus miodem i posyp orzechami i migdałami. Smacznego! Kali orexi!

Dodaj komentarz

Translate »