Skoro weekend to u mnie zwykle śniadanie na słodko. Wtedy zwykle sięgam po kuchnię grecką, nie inaczej było i tym razem, ponieważ zrobiłem sobie chałwowy mus z jogurtu greckiego z dodatkiem białej czekolady, który z wierzchu polałem miodem i posypałem orzechami. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako deser na podwieczorek.


Składniki: (na dwie porcje)
- 200g jogurtu greckiego
- 100g chałwy waniliowej
- 30g białej czekolady
- dwie łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i wymieszaj ją z pokruszoną chałwą. Gdy ostygną zmiksuj je razem z jogurtem greckim, przelej do naczyń i odstaw na kwadrans do lodówki. Orzechy posiekaj drobno. Po kwadransie w lodówce polej mus miodem i posyp orzechami i migdałami. Smacznego! Kali orexi!