Chaofan czyli smażony ryż z jajkiem i warzywami

Jakiś czas temu pisząc o japońskim daniu Cha-han wspominałem, że pojawiło się ono w tamtejszej kuchni dzięki chińskim imigrantom. Oczywistym zatem było, że w końcu pojawi się chińska wersja smażonego ryżu czyli Chaofan. Pierwsze wzmianki o smażonym chińskim ryżu pochodzą z przełomu VI i VII wieku i krótkiego panowania dynastii Sui. Uważa się, że smażenie ryżu z dodatkami było wówczas sposobem na wykorzystanie resztek składników. Zresztą do dzisiaj często wykorzystuje się je właśnie w ten sposób, więc jeśli nie macie pomysłu co zrobić z nadmiarem czegoś w lodówce to chaofan może okazać się dobrym wyborem. U mnie tym razem będzie to wersja z jajkiem i warzywami chociaż można przygotować je także z owocami morza, kurczakiem czy też innym rodzajami mięsa i z pewnością takie przepisy w przyszłości się tutaj pojawią.

Składniki na chaofan: (na około 4 porcje)

  • 300g ryżu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • czerwona papryka
  • por

Przygotowanie:

Przygotowanie ryżu:

Wsyp ryż do dużej miski i zalej go wodą. Zamieszaj ryż dłonią, a następnie wylej wodę. Czas na „wyostrzanie ryżu”. Polega ono na usunięciu nadmiaru skrobi podczas płukania ziaren. Ułóż dłoń tak jakbyś trzymał/trzymała w niej piłkę i zanurz ją w ryżu, a następnie wykonuj okrężne ruchy (około 20 razy zataczając koło). Ponownie wlej wodę. Powinna zrobić się biała. Wylej ją i ponów „wyostrzanie”. Powtarzaj 3-4 razy aż woda w misce z ryżem będzie przezroczysta. „Wyostrzony ryż” odsącz na sicie i odstaw na około pół godziny.

Następnie wsyp go do naczynia w którym będzie gotowany i zalej go wodą. Potrzebujesz jej około 430-450ml. Pozostaw ryż by wchłonął część wody. Przykryj garnek i doprowadź go do wrzenia na na średniej mocy palnika. Wówczas zmniejsz moc do minimum i gotuj ryż przez około 12-14 minut. Unikaj w tym czasie uchylania pokrywy naczynia. Po tym czasie zdejmij je z ognia i pozostaw na 10 minut. Dzięki temu ryż napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę. Następnie zdejmij pokrywkę i zamieszaj ryż aż do dna korzystając ze szpatułki. Uważaj by nie rozgnieść przy tym ziaren. Jeśli ziarna bardzo się kleją zwilż nieco szpatułkę. Do przygotowania Chaofan pozostaw go na kilkanaście minut by stał się letni.

Przygotowanie chaofan:

Wszystkie warzywa umyj, a jeśli jest taka potrzeba najpierw je obierz. Następnie pokrój je dość drobno. W woku rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć na niego warzywa. Najpierw cebule, pory i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty. Następnie łyżką lub łopatką zdejmij warzywa na talerz odciskając nadmiar oleju tak by pozostał w woku. Następnie ponownie umieść go na palniku. Szybko rozbij i roztrzep jajka. Wlej je do naczynia ustawionego na palniku. Podgrzewaj mieszając. Gdy jajka lekko się zetną dodaj ugotowany wcześniej ryż. Wymieszaj go w lekko ściętych jajkach. Wówczas dodaj usmażone wcześniej warzywa i szczypiorek. Wlej sos sojowy i kontynuuj smażenie mieszając całość bez przerwy przez około 2 minuty. Po tym czasie nałóż chaofan do miseczek. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »