Chilorio danie pochodzące z zachodniego Meksyku, z prowincji Sinaloa. To rodzaj duszonej w sosie chilli, a następnie szarpanej wieprzowiny doprawionej oregano, kminem rzymskim. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie tortilli z których robi się później burrito czy enchilady. Innym popularnym dodatkiem jest gotowany ryż czy gotowana lub smażona fasola i w ten sposób podawane jest jako danie główne. Nieważne na co się zdecydujecie, chilorio zawsze smakuje znakomicie.


Składniki: (na około 4 porcje)
- około 1kg wieprzowiny
- 3-4 suszone papryczki chilli
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka oregano
- łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki białego octu jabłkowego
- szczypta soli
- liść laurowy
Opcjonalne dodatki:
- kilka tortilli (na przykład z tego przepisu)
- gotowany ryż
- gotowana lub smażona czarna fasola)
- śmietana
- awokado
Chilorio, przygotowanie:
Wieprzowinę pokrój w kostkę. Umieść ją w rondlu lub głębokiej patelni wraz z dwiema szklankami wody, liściem laurowym i solą. Włącz palnik i duś całość pod przykryciem na minimalnej mocy palnika przez około godzinę. Mniej więcej kwadrans przez końcem duszenia odlej chochlę pozostałego płynu do suszonych papryczek chilli i namocz je przez kwadrans. Po upłynięciu tego czasu odlej płyn do pojemnika i wyjmij kawałki wieprzowiny. Za pomocą dwóch widelców porozrywaj je na strzępy i odstaw na bok.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu lub oleju. Gdy się roztopi i nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem i smaż je do zeszklenia. Po osiągnięciu tego efektu odsącz cebulę oraz czosnek i umieść je w jednym pojemniku z papryczkami chilli. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć szarpaną wieprzowinę i smaż ją na średniej mocy palniku. W międzyczasie do pojemnika z namoczonymi papryczkami, zeszklonymi cebulą i czosnkiem wlej pozostały odlany płyn, ocet jabłkowy oraz dodaj oregano, kmin rzymski. Całość zmiksuj na gładką, płynną pastę. Gdy będzie gotowa a mięso nieco zarumieni się pod smażenia wlej pastę na patelnię i wymieszaj całość. Duś do momentu aż płyn się zredukuje.
Tak przygotowane chilorio podawaj na przykład z tortillami i ulubionymi dodatkami lub gotowanym ryżem czy też gotowaną lub smażoną czarną fasolą. Smacznego!