Chlebek Naan to znane na całym świecie płaskie, pszenne pieczywo. Ze względu na popularność kuchni indyjskiej i to, że naan często podaje się właśnie do dań z tego kraju chlebek ten uznawany jest właśnie za typowo indyjski wypiek. Tak naprawdę pieczywo to wypieka się w niemal całej środkowej Azji. Niemniej z pewnością to kaszmirskie potrawy kuchnii indyjskiej ze względu na mnogość restauracji ulokowanych na całym świecie tak go rozsławiły. Oryginalnie piecze się go w cylindrycznym piecu tandoor co w domowych warunkach oczywiście jest nieosiągalne. Dlatego można zrobić go na dwa sposoby. Upiec w piekarniku lub na suchej patelni. Obie wersje opiszę poniżej, więc jeśli macie ochotę to zapraszam w dalszą część wpisu.

Składniki: (na 6-7 chlebków)

  • 450g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 120ml jogurtu
  • 120ml wody
  • 30g ghee lub masła + odrobinę do posmarowania chlebka

Chlebek Naan, przygotowanie:

W ciepłej, lecz nie gorącej wodzie rozpuść pokruszone drożdże. Pozostaw je pod przykryciem na około 10 minut. W międzyczasie, w misce wymieszaj mąkę z solą. Rozpuść ghee lub masło i pozostaw do ostygnięcia. Po upływie 10 minut do mąki z solą wlej wodę z drożdżami, jogurt i roztopione ghee lub masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać do momentu aż uzyskasz jednolite ciasto. Uwaga, będzie dość lepiące. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie powinno wyrosnąć. Wówczas podziel je na mniejsze części. Z takiej ilości ciasta zrób 6-7 części i uformuj z nich kulki. Każdą z nich rozwałkuj na dość cienki placek o średnicy około 15-17cm.

Tak jak pisałem Naan możesz przygotować na dwa sposoby.

Naan z piekarnika: Piekarnik rozgrzej do 250 stopni razem z blachą. Gdy się rozgrzeje szybko przerzuć na nią rozwałkowane chlebki i od razu zamknij piekarnik. Wypiekaj je przez 4-5 minut.

Naan z patelni: Ta wersja z pewnością jest prostsza. Rozgrzej suchą patelnię. W momencie gdy stanie się gorąca wrzuć na nią chlebek i wypiekaj go przez 2-3 minuty z jednej strony. Gdy urośnie i nieco się przypiecze przewróć go na drugą stronę i przytrzymaj go około minutę do uzyskania koloru na wierzchu. Gotowy chlebek zdejmij z patelni i od razu wrzuć drugi.

Tak przygotowane chlebki możesz zjeść same, smarując je roztopionym ghee lub masłem lub dodając do niego czosnek, zioła, sezam czy orzechy. Oczywiście świetnie sprawdzi się także w towarzystwie środkowo-azjatyckich potraw. Wybór zostawiam Tobie.

Zapraszam Cię do sprawdzenia innych przepisów na regionalne wypieki.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »