Choriatiki to tradycyjna grecka sałatka, a jednocześnie jedna z moich ulubionych sałatek. Często często przyrządzam ją w domu lub zamawiam w greckich „tawernach”. W jej skład wchodzą papryka, pomidory, czerwona cebula, ogórek, oliwki i ser feta (oczywiście ser feta z mleka owczego produkowany w Grecji, na którym jest napisane feta, a nie te marketowe podróbki z mleka krowiego próbującego przypominać fete). Jak wiele innych tradycyjnych potraw z obcych krajów powstało wiele jej nieprawidłowych wersji na przykład jak ta z sałatą, której w oryginalnej wersji oczywiście nie ma. Jeśli macie więc ochotę na tradycyjną grecką sałatkę choriatiki to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (3 porcje)
Sałatka:
- 200g sera feta
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- czerwona cebula
- garść oliwek kalamata
- długi ogórek
- pomidor
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- opcjonalnie pół łyżeczki octu winnego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Choriatiki, przygotowanie:
Na początek pokrój warzywa: papryki w paski, cebulę w krążki, pomidory w kostkę, a ogórki w półplasterki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa i oliwki umieść w misce i pomieszaj. Gdy będą wymieszane przygotowany ser feta ułóż na wierzchu sałatki. Tradycyjnie nie kroi się go w kostkę tylko podaje w całości właśnie na wierzchu. Następnie w osobnym naczyniu rózgą wymieszaj oliwę i przyprawy (jeśli korzystasz z octu winnego również go wymieszaj). Gotowym sosem polej sałatkę. Na koniec odstaw ją na około kwadrans i podaj. Smacznego!
Jeśli spodobała Ci się grecka sałatka choriatiki to sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni greckiej
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!