Choripan to niezwykle popularny przysmak w postaci kanapki złożonej z „chori” czyli chorizo i „pan” czyli chleba, a w tym wypadku długiej bułki. Poza dwoma występującymi w nazwie składnikami jest jeszcze jeden czyli sos chimichurri. Składa się on z oliwy, natki pietruszki, czosnku, oregano, czerwonego octu winnego i chilli. Choripan zwykle sprzedawany jest w budkach z ulicznym jedzeniem, głównie w Argentynie i Urugwaju chociaż lokalne wersje występują także w innych krajach Ameryki łacińskiej.

Składniki:
- krótka bagietka
- kiełbasa chorizo
Chimichurri:
- 50ml oliwy
- pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- chilli lub łyżka suszonych płatków chilli
- łyżka czerwonego octu winnego
- łyżeczka oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Choripan, przygotowanie:
Przygotowanie chimichurri:
Pęczek pietruszki posiekaj drobno. Następnie obierz czosnek i również posiekaj go drobno po czym dodaj go do pietruszki. Umyj papryczkę chilli przetnij ją i wydrąż z niej gniazdo nasienne. Pokrój ją na małe części i dodaj do pietruszki i czosnku. Jeśli korzystasz z suszonych płatków chilli pomiń wcześniejszy krok i dodaj po prostu płatki chilli. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość dokładnie.
Przygotowanie kanapki choripan:
Przekrój pieczywo na pół i przyrumień je na rozgrzanej suchej patelni. W międzyczasie na innej patelni podsmaż także kiełbasę chorizo, w całości lub przeciętą na pół. Gdy pieczywo się przyrumieni, a chorizo podgrzeje zacznij składać kanapkę. Do środka nałóż nieco chimichurri i przysmażoną kiełbasę chorizo. Smacznego!