Dziś kolejna propozycja na ciasto. Torcik czekoladowy, który docenią miłośnicy kokosów i pomarańczy. W końcu jego składnikiem jest konfitura pomarańczowa, a wierzch polany jest pyszną masą kokosową,

Składniki: na blaszkę o wymiarach 20x30cm
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g cukru
- szklanka mleka
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Masa kokosowa:
- 150g wiórków kokosowych
- 100g masła
- szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło i czekoladę, chwile je przestudź i zmiksuj je z cukrem i mlekiem . Dodaj jajka i kontynuuj miksowanie. Dodaj mąkę z proszkiem i wymieszaj całość łyżką. Gotową masę z której powstanie ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 35-40 minut. Po wyciągnięcia wystudź je i przekrój na dwa blaty. Pierwszy z nich przełóż konfiturą pomarańczową i przykryj drugim blatem. Wstaw na około godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj kokosową polewę.
Przygotowanie masy kokosowej:
W rondelku zagotuj mleko z cukrem. Wsyp wiórki kokosowe i gotuj na małej mocy palnika cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdejmij ją z ognia i do jeszcze gorącej masy dodaj masło pokrojone na mniejsze części. Wymieszaj całość by masło się roztopiło. Letnią masę rozsmaruj na cieście. Ponownie wstaw torcik do lodówki by finalnie zastygł.