Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Pyszne, lecz proste ciasto czekoladowe przełożone kremem czekoladowym zrobionym na bazie bitej śmietany, mascarpone i gorzkiej czekolady. Przypomina nieco „czekoladowca”, lecz nie jest zrobione z tylu warstw co to słynne ciasto, a z trzech ciemnych biszkoptowych blatów. Jeśli lubicie czekoladowe ciasta z pewnością Wam posmakują.

Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto czekoladowe:

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50g ciemnego kakao
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 400ml śmietanki 36%
  • 500g mascarpone
  • 200g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao)
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 120g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • jajko

Dodatkowo:

  • kubek kawy do nasączenia blatów biszkoptowych
  • 50g gorzkiej czekolady do posypania z wierzchu

Przygotowanie:

Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka i ponownie ubij całość. Po trochu dodawaj mąkę i kakao i proszek do pieczenia mieszając łyżką. Masę przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz biszkopt w trybie góra-dół przez około pół godziny. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w blaszce, a później przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski. Ubij ją tak by powstała bita śmietana. Jeśli będzie gotowa w drugim naczyniu ubij też mascarpone tak by serek się napuszył. Wówczas dodaj rozpuszczoną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj całość. Następnie wymieszaj bitą śmietanę z czekoladową masą mascarpone.

Przygotowanie polewy:

Jajko ubij z cukrem na pianę. W międzyczasie roztop masło. Gdy stanie się płynne wlej je do jajka i wymieszaj za pomocą miksera. Następnie dodaj kakao i finalnie połącz całość. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta.

Składanie ciasta czekoladowego:

Ostygnięty biszkopt czekoladowy przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj 1/3 przygotowanego kremu czekoladowego. Gdy to zrobisz połóż kolejny blat biszkoptowy. Ponownie posmaruj go kremem czekoladowym, tym razem połową. Powtórz to samo z trzecim blatem. Na wierzchu wyłóż resztę kremu czekoladowego. Tak przygotowane ciasto udekoruj polewą czekoladową, a na wierzchu posyp je tartą czekoladą. Gotowe wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym sprawdź inne moje wpisy z przepisami na ciasta.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »