Pyszne, lecz proste ciasto czekoladowe przełożone kremem czekoladowym zrobionym na bazie bitej śmietany, mascarpone i gorzkiej czekolady. Przypomina nieco „czekoladowca”, lecz nie jest zrobione z tylu warstw co to słynne ciasto, a z trzech ciemnych biszkoptowych blatów. Jeśli lubicie czekoladowe ciasta z pewnością Wam posmakują.

Składniki na ciasto czekoladowe:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50g ciemnego kakao
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 400ml śmietanki 36%
- 500g mascarpone
- 200g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao)
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 120g masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- jajko
Dodatkowo:
- kubek kawy do nasączenia blatów biszkoptowych
- 50g gorzkiej czekolady do posypania z wierzchu
Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka i ponownie ubij całość. Po trochu dodawaj mąkę i kakao i proszek do pieczenia mieszając łyżką. Masę przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz biszkopt w trybie góra-dół przez około pół godziny. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w blaszce, a później przełóż na kratkę do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski. Ubij ją tak by powstała bita śmietana. Jeśli będzie gotowa w drugim naczyniu ubij też mascarpone tak by serek się napuszył. Wówczas dodaj rozpuszczoną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj całość. Następnie wymieszaj bitą śmietanę z czekoladową masą mascarpone.
Przygotowanie polewy:
Jajko ubij z cukrem na pianę. W międzyczasie roztop masło. Gdy stanie się płynne wlej je do jajka i wymieszaj za pomocą miksera. Następnie dodaj kakao i finalnie połącz całość. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta.
Składanie ciasta czekoladowego:
Ostygnięty biszkopt czekoladowy przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj 1/3 przygotowanego kremu czekoladowego. Gdy to zrobisz połóż kolejny blat biszkoptowy. Ponownie posmaruj go kremem czekoladowym, tym razem połową. Powtórz to samo z trzecim blatem. Na wierzchu wyłóż resztę kremu czekoladowego. Tak przygotowane ciasto udekoruj polewą czekoladową, a na wierzchu posyp je tartą czekoladą. Gotowe wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło. Smacznego!