Conejo en pepitoria, królik w sosie pepitoria

Conejo en pepitoria to jedna z wersji dania w sosie pepitoria. W tej jest to królik, ale często podaje się w nim na przykład także kurczaka. Czym jest sos pepitoria? Składa się z bulionu warzywnego, drobiowego lub króliczego, czosnku, cebuli, szafranu, migdałów, białego pieczywa i ugotowanych na twardo żółtek, które mają zagęścić całość Gotuje się go na wolnym ogniu aż przyrządzane w nim mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Danie to ma bardzo długi rodowód i pochodzi z czasów, gdy wpływy Arabów sięgały aż do Hiszpanii, jednak po dziś dzień często się je przyrządza i pozostało częścią tamtejszej kultury kulinarnej. Zazwyczaj podaje się je z ziemniakami lub pszennym pieczywem.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 1,2kg królika podzielonego na cześci
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kromki białego pieczywa
  • 50g migdałów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypta szafranu
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 800ml-1l bulionu
  • 50ml oliwy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Conejo en pepitoria, przygotowanie:

Obierz cebulę i czosnek. Następnie posiekaj cebulę drobno i odstaw na bok, czosnek wykorzystasz później. Na suchej patelni upraż migdały, a gdy zaczną wydzielać zapach odłóż je na talerz. Gdy uprażysz migdały również na suchej patelni upraż białe pieczywo do zarumienienia z obu stron. Gotowe pieczywo odłóż na talerz. Uprażone migdały oraz pieczywo, szafran, czosnek, a także ugotowane na twardo żółtka (białka wykorzystuje się do wykończenia dania) umieść w moździerzu i utłucz je. Możesz także wrzucić je do miski i zmiksować jeśli nie masz moździerza. Kiedy mieszanka do pepitorii będzie gotowa możesz rozpocząć przygotowanie mięsa.

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć mięso królika i smaż je do zarumieniania z obu stron. Wówczas zdejmij je z patelni na talerz, a na niej umieść cebulę i smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt ponownie umieść królika w patelni i smaż całość mieszając przez minutę. Następnie podkręć moc palnika do maksymalnej i wlej wino. Mieszaj całość by zdjąć ewentualne przypalenia z patelni. Kiedy wino odparuje zmniejsz moc palnika do minimum dodaj mieszankę do pepitorii i bulion. Przykryj patelnię i duś całość 1,5-2h na minimalnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. W międzyczasie kilkukrotnie zamieszaj całość by nic się nie przypaliło. Gotowe conejo en pepitoria podaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z oliwą i pietruszką. Możesz także podać białe, pszenne pieczywo. Tradycyjnie posypuje się je posiekanymi, pozostawionymi wcześniej ugotowanymi na twardo białkami. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się conejo en pepitoria to sprawdź także inne wpisy z przepisami kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »