Dziś chińskie placki cong you bing, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają naleśnika z cebulą. Zjeść można je zarówno w restauracjach jak i na ulicznych straganach z jedzeniem. Do ich przygotowania wykorzystuje się zieloną cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Dodatki układa się na cieście, a następnie odpowiednio składa i wałkuje. Dzięki temu znajduje się ona na całej średnicy placka. Tak przygotowane placki smaży się na suchej lub posmarowanej olejem patelni.

Składniki: (na 6-7 placków)

Na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • olej
  • 300ml wody

Na nadzienie:

  • 4 cebule dymek
  • 50g mąki pszennej
  • łyżka soli morskiej
  • łyżka mąki pszennej
  • 50g masła lub ghee (jeśli nie zależy Wam by placki były wegetariańskie można użyć także wytopionego tłuszczu drobiowego)
  • opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego do podbicia pikantności

Na sos:

  • 40ml sosu sojowego
  • nieco szczypiorku
  • szczypta pieprzu syczuańskiego

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj wodę. Wymieszaj całość. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy uzyskasz ten efekt odstaw je na 30 minut by odpoczęło.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, opcjonalnie syczuański pieprz i tłuszcz. Wymieszaj całość. Następnie posiekaj zieloną cebulkę i odłóż ją na bok.

Ciasto podziel na tyle części ile chcesz mieć placków. Z tej porcji najlepiej zrobić 6-7 części. Z każdej z nich uformuj kulę. Pierwszą z nich rozwałkuj wzdłuż by uzyskać długi płat ciasta. Mniej więcej 1/5 płata posmaruj wzdłuż mieszanką tłuszczu, mąki i przypraw. Następnie posmarowane miejsce posyp posiekaną zieloną cebulką. Wówczas składaj ciasto na kilka razy od posmarowanej do suchej części. Następnie złożone ciasto zroluj w „ślimaka”. Po chwili rozpłaszcz je by uzyskać cienkiego placka. Powtórz z pozostałymi kulkami.

Do usmażenia placków rozgrzej patelnię lub blachę. Jeśli jest nieprzystająca możesz usmażyć je na sucho po odpowiednim rozgrzaniu. Możesz także posmarować patelnię odrobiną oleju. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na cong you bing sprawdź inne moje wpisy dotyczące kuchni chińskiej!

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »