Coniglio con funghi porcini, królik duszony z borowikami

Coniglio con funghi porcini czyli królik z borowikami to tradycyjny przysmak z północnych Włoch. Duszone z winem, bulionem i kilkoma aromatycznymi dodatkami mięso królika jest niezwykle delikatne. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, pieczywem lub polentą. Tak przygotowane danie to pyszna propozycja na jesienny obiad.

Coniglio con funghi porcini

Składniki: (na 4 porcje)

  • królik poporcjowany na 4 części
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 700ml bulionu drobiowego
  • 400g borowików
  • 2 cebule
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • nieco natki pietruszki
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Coniglio con funghi porcini, przygotowanie:

Obierz cebule, szalotki i czosnek, a następnie drobno je posiekaj i odstaw na bok. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło i oliwę zostawiając po łyżce z przygotowanego masła i oliwy do późniejszego przygotowania grzybów. Gdy nabiorą temperaturę wrzuć porcje królika i podsmaż je do zarumienienia z obu stron. Wówczas zdejmij go z patelni lub rondla na talerz. Nie wyłączaj jednak palnika tylko wrzuć posiekane cebule, szalotki oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt ponownie umieść królika na patelni i podkręć moc palnika do maksymalnej mocy. Wlej wino i mieszając całość podgrzewaj do odparowania alkoholu. Następnie wlej bulion, dodaj przyprawy i duś całość do miękkości mięsa przez około 40-60 minut. Jeśli jest to „wiejski królik” to czas duszenia do miękkości może się wydłużyć.

W międzyczasie umyj borowiki i pokrój je na pół lub na plastry. W drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Gdy nabiorą temperatury wrzuć borowiki i smaż je do zarumieniania. Kiedy będą gotowe dodaj je do królika. Gotowe danie podawaj posypując je natką pietruszki z pieczonymi ziemniakami, świeżym pieczywem lub polentą. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na coniglio con funghi porcini to sprawdź inne moje wpisy dotyczące kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »