Cornetti z konfiturą brzoskwiniową

Cortnetti to klasyczne, włoskie rogaliki śniadaniowe. Często bywają wypełnione nadzieniem jak w tym przypadku konfiturą brzoskwiniową, lecz można kupić lub przygotować także rogaliki bez nadzienia, po przekrojeniu posmarować je ulubionymi dodatkami i zjeść popijając kawą czy szklanką mleka. Cornetti przygotowuje się z ciasta francuskiego, więc najpierw należy przygotować zwykłe ciasto bazowe, a w kolejnych krokach wgnieść w nie dużą ilość masła. Jeśli podobnie jak południowcy lubicie słodkości na śniadanie to cornetti zdecydowanie Wam posmakują.

Cornetti

Składniki (na około 20 rogalików)

Ciasto bazowe:

  • 600g mąki manitoba
  • 15g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • 3 jajka + dodatkowe żółtko do posmarowania
  • 50g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100ml mleka
  • szczypta soli

Do ciasta właściwego:

  • 150g miękkiego masła

Dodatkowo:

Przygotowanie cornetti:

Przygotowanie ciasta bazowego:

Mleko podgrzej tak by było letnie. Dodaj do niego cukier, pokruszone drożdże i 50g z całej mąki. Wymieszaj całość i przykryj ściereczką. Odstaw na 10-15 minut. Rozpuść masło i pozostaw je do przestygnięcia. W międzyczasie do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, miód i jajka. Po upłynięciu wspomnianych 10-15 minut dodaj do mąki zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć z nich gładkie, jednolite ciasto. Wówczas odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotowanie ciasta właściwego:

Gdy podwoi swoją rozwałkuj ciasto na płasko by uzyskać prostokąt o bokach o długości boków w stosunku około 2:1. Posmaruj ciasto miękkim masłem, a następnie złóż je na 3 do środka. Sklej brzegi i ponownie rozwałkuj ciasto na płasko. Następnie ponownie złóż ciasto na trzy razy i włóż je do lodówki na około godzinę owinięte folią spożywczą. Po tym czasie wyjmij je i ponownie rozwałkuj, a następnie tak jak wcześniej złóż na trzy razy do środka. Ponownie wstaw je do lodówki. Powtarzaj ten proces jeszcze trzy razy.

Składanie i pieczenie rogalików cornetti:

Gdy ciasto właściwe będzie gotowe podziel je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na płasko tak by krótszy bok miał około 12cm. Następnie pokrój ciasto na trójkąty równoramienne. Przy podstawie wyłóż łyżkę konfitury brzoskwiniowej i zwiń je dość ściśle od podstawy do wierzchołka tak by nadzienie nie wypłynęło, a następnie lekko zagnij boki rogalików. Powtarzaj do skończenia ciasta. Gotowe rogaliki ułóż na blasze do pieczenia. Pozostaw je do wyrośnięcia na 10-15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed wstawieniem rogalików posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Piecz je przez około 25 minut do czasu aż staną się złocisto brązowe. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się rogaliki cornetti to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na drożdżówki

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »