Cortnetti to klasyczne, włoskie rogaliki śniadaniowe. Często bywają wypełnione nadzieniem jak w tym przypadku konfiturą brzoskwiniową, lecz można kupić lub przygotować także rogaliki bez nadzienia, po przekrojeniu posmarować je ulubionymi dodatkami i zjeść popijając kawą czy szklanką mleka. Cornetti przygotowuje się z ciasta francuskiego, więc najpierw należy przygotować zwykłe ciasto bazowe, a w kolejnych krokach wgnieść w nie dużą ilość masła. Jeśli podobnie jak południowcy lubicie słodkości na śniadanie to cornetti zdecydowanie Wam posmakują.

Składniki (na około 20 rogalików)
Ciasto bazowe:
- 600g mąki manitoba
- 15g świeżych drożdży
- 50g masła
- 3 jajka + dodatkowe żółtko do posmarowania
- 50g cukru
- 3 łyżki miodu
- 100ml mleka
- szczypta soli
Do ciasta właściwego:
- 150g miękkiego masła
Dodatkowo:
Przygotowanie cornetti:
Przygotowanie ciasta bazowego:
Mleko podgrzej tak by było letnie. Dodaj do niego cukier, pokruszone drożdże i 50g z całej mąki. Wymieszaj całość i przykryj ściereczką. Odstaw na 10-15 minut. Rozpuść masło i pozostaw je do przestygnięcia. W międzyczasie do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, miód i jajka. Po upłynięciu wspomnianych 10-15 minut dodaj do mąki zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć z nich gładkie, jednolite ciasto. Wówczas odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Gdy podwoi swoją rozwałkuj ciasto na płasko by uzyskać prostokąt o bokach o długości boków w stosunku około 2:1. Posmaruj ciasto miękkim masłem, a następnie złóż je na 3 do środka. Sklej brzegi i ponownie rozwałkuj ciasto na płasko. Następnie ponownie złóż ciasto na trzy razy i włóż je do lodówki na około godzinę owinięte folią spożywczą. Po tym czasie wyjmij je i ponownie rozwałkuj, a następnie tak jak wcześniej złóż na trzy razy do środka. Ponownie wstaw je do lodówki. Powtarzaj ten proces jeszcze trzy razy.
Składanie i pieczenie rogalików cornetti:
Gdy ciasto właściwe będzie gotowe podziel je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na płasko tak by krótszy bok miał około 12cm. Następnie pokrój ciasto na trójkąty równoramienne. Przy podstawie wyłóż łyżkę konfitury brzoskwiniowej i zwiń je dość ściśle od podstawy do wierzchołka tak by nadzienie nie wypłynęło, a następnie lekko zagnij boki rogalików. Powtarzaj do skończenia ciasta. Gotowe rogaliki ułóż na blasze do pieczenia. Pozostaw je do wyrośnięcia na 10-15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed wstawieniem rogalików posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Piecz je przez około 25 minut do czasu aż staną się złocisto brązowe. Smacznego!