Dzisiejszy wpis to costelatas picadas, a więc kotlety mielone w wersji portugalskiej. Na wstępie zaznaczam, że poza doprawieniem i sposobem podania nie różnią się one jakoś zbytnio od tych, które znamy z naszych domów. Różnicą może być jeszcze to, że wykonane są z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego chociaż zdarzało mi się jeść mieszane kotlety także w Polsce. W tym konkretnym wydaniu podałem je z chipsami z batatów i orzeźwiającą salsą z awokado. To kompozycja, którą miałem jakiś czas temu okazję spróbować poza domem i wiedziałem, że muszę kiedyś ją odtworzyć. Wyszło doprawdy genialnie.
Składniki: (na około 4 porcje)
Na costelatas picadas:
- 200g mielonej wołowiny
- 200g mielonej wieprzowiny
- mała cebula
- mały pęczek pietruszki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
Na chipsy z batatów:
- 2-3 bataty w zależności od ich wielkości
- olej do smażenia
- szczypta soli
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
Na salsę z awokado:
- 2 dojrzałe miękkie awokado
- czerwona papryka
- żółta papryka
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie pęczek posiekanej kolendry
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Costelatas picadas:
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Umieść ja w misce z oboma rodzajami mielonego mięsa. Następnie wbij jajko i dodaj bułkę tartą oraz przyprawy. Wówczas wymieszaj całość i uformuj z powstałej masy kotlety. Na patelni rozgrzej oliwę, a gdy nabierze temperatury wyłóż kotlety i smaż je po 4-5 minut na stronę tak by zarumieniły się z zewnątrz, a jednocześnie usmażyły w środku.
Przygotowanie chipsów z batatów:
Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki. W naczyniu w którym smażysz składniki na głębokim tłuszczu rozgrzej dużo oleju. Gdy rozgrzeje się do mniej więcej 150 stopni Celsjusza wrzuć pierwszą porcję batatów i smaż je do zarumienienia przez około 2-3 minuty. Gdy osiągniesz ten efekt wyjmij je odcedzając przez łyżkę cedzakową z nadmiaru tłuszczu i odłóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym by pozbyć się reszty tłuszczu. Przygotowane chipsy oprósz solą i mieloną słodką papryką wędzoną. Kilka razy wstrząśnij naczyniem by wymieszać chipsy z przyprawą.
Przygotowanie salsy z awokado:
Obierz awokado i rozgnieć je. Następnie umyj obie papryki i przekrój je na pół by odciąć ogonki i gniazda nasienne. Wówczas pokrój papryki w drobną kostkę. Dodaj do awokado. Później zajmij się cebulą i czosnkiem. Obierz je i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Także umieść je w misce z awokado. Dodaj przyprawy, oliwę i sok z połowy limonki. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Na koniec jeśli lubisz kolendrę posiekaj jej pęczek i także dodaj go do salsy.
Gdy wszystko będzie gotowe połóż kotlety na talerzu. Wyłóż na nie nieco salsy z awokado, a obok porcje batatowych chipsów. Smacznego!
Jeśli spodobało Ci się to danie sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni portugalskiej