Costelatas picadas z chipsami z batatów i salsą z awokado

Dzisiejszy wpis to costelatas picadas, a więc kotlety mielone w wersji portugalskiej. Na wstępie zaznaczam, że poza doprawieniem i sposobem podania nie różnią się one jakoś zbytnio od tych, które znamy z naszych domów. Różnicą może być jeszcze to, że wykonane są z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego chociaż zdarzało mi się jeść mieszane kotlety także w Polsce. W tym konkretnym wydaniu podałem je z chipsami z batatów i orzeźwiającą salsą z awokado. To kompozycja, którą miałem jakiś czas temu okazję spróbować poza domem i wiedziałem, że muszę kiedyś ją odtworzyć. Wyszło doprawdy genialnie.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na costelatas picadas:

  • 200g mielonej wołowiny
  • 200g mielonej wieprzowiny
  • mała cebula
  • mały pęczek pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry

Na chipsy z batatów:

  • 2-3 bataty w zależności od ich wielkości
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej wędzonej

Na salsę z awokado:

  • 2 dojrzałe miękkie awokado
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie pęczek posiekanej kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Costelatas picadas:

Obierz i posiekaj drobno cebulę. Umieść ja w misce z oboma rodzajami mielonego mięsa. Następnie wbij jajko i dodaj bułkę tartą oraz przyprawy. Wówczas wymieszaj całość i uformuj z powstałej masy kotlety. Na patelni rozgrzej oliwę, a gdy nabierze temperatury wyłóż kotlety i smaż je po 4-5 minut na stronę tak by zarumieniły się z zewnątrz, a jednocześnie usmażyły w środku.

Przygotowanie chipsów z batatów:

Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki. W naczyniu w którym smażysz składniki na głębokim tłuszczu rozgrzej dużo oleju. Gdy rozgrzeje się do mniej więcej 150 stopni Celsjusza wrzuć pierwszą porcję batatów i smaż je do zarumienienia przez około 2-3 minuty. Gdy osiągniesz ten efekt wyjmij je odcedzając przez łyżkę cedzakową z nadmiaru tłuszczu i odłóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym by pozbyć się reszty tłuszczu. Przygotowane chipsy oprósz solą i mieloną słodką papryką wędzoną. Kilka razy wstrząśnij naczyniem by wymieszać chipsy z przyprawą.

Przygotowanie salsy z awokado:

Obierz awokado i rozgnieć je. Następnie umyj obie papryki i przekrój je na pół by odciąć ogonki i gniazda nasienne. Wówczas pokrój papryki w drobną kostkę. Dodaj do awokado. Później zajmij się cebulą i czosnkiem. Obierz je i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Także umieść je w misce z awokado. Dodaj przyprawy, oliwę i sok z połowy limonki. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Na koniec jeśli lubisz kolendrę posiekaj jej pęczek i także dodaj go do salsy.

Gdy wszystko będzie gotowe połóż kotlety na talerzu. Wyłóż na nie nieco salsy z awokado, a obok porcje batatowych chipsów. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się to danie sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni portugalskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »