Crescentine bolognesi, przepyszna przystawka z Bolonii

Crescentine bolognesi to przepyszna przystawka z Bolonii. To smażone w głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe. Tradycyjnie do smażenia używa się smalcu wieprzowego, który jest także składnikiem ciasta. Po usmażeniu przyjmuje ono formę poduszek wypełnionych w środku jedynie powietrzem. Tak przygotowane crescentine lądują w koszyczkach na stołach miejscowych tratorii, osterii czy tawern. Zazwyczaj podaje się do nich talerz miejscowych wędlin (np. mortadella di bologna), serów, ale tradycyjnie jakby komuś było mało tłuszczu to również dodatkową porcję smalcu (często wymieszanego z ziołami). Za pomocą palców rozrywa się crescentine i wypełnia je dodatkami, a następnie zajada, a jest to tak dobre, że trudno powstrzymać się przed kolejną porcją.

Składniki: (na około 40 sztuk)

  • 500g mąki typu 00
  • 12g drożdży
  • 50g smalcu
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 300g smalcu do smażenia
  • sery, wędliny do podania

Przygotowanie crescentine bolognesi:

Przygotowanie ciasta:

Mleko wymieszaj z wodą i do powstałej mieszanki dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na około 10 minut.

Do miski wsyp mąkę, uformuj z niej kopczyk. Do jego środka wsyp sól i nałóż smalec. Dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj całość, a następnie zagnieć by uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli okaże się nieco zbyt zwarte dodaj odrobinę mleka, jeśli zbyt lepkie odrobinę mąki. Odpowiednio przygotowane ciasto odstaw przykryte ściereczką na około pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Tak przygotowany płat ciasta pokrój za pomocą radełka lub noża na prostokąty o wymiarach około 3x5cm.

Smażenie crescentine:

W naczyniu w którym smażysz w głębokim tłuszczu roztop, a następnie rozgrzej smalec. Gdy nabierze temperaturę około 170 stopni wrzuć pierwszą porcję ciasta. Po wrzuceniu zamieszaj całość by placki się ze sobą nie skleiły. Po wrzuceniu niemal od razu zaczną się mocno puszyć. Smaż je do momentu aż zarumienią się z obu stron. Gotowe wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy nieco się odsączą z nadmiaru tłuszczu podawaj z talerzem wędlin i serów, a jeśli chcesz poczuć się jak w Emillli-Romanii i nie przeszkadza Ci dodatkowa porcja tłuszczu to możesz podać także smalec wymieszany z suszonymi ziołami. Gotowe crescentine rozerwij palcami i wypełnij ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na crescentine bolognesi sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »